Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Κομισιόν: Σε ετοιμότητα για εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμέλια Τόρες.

Απαντώντας ειδικότερα σε σειρά ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν πολλές φήμες και σενάρια, ωστόσο αυτό που έχει σημασία, όπως υπογράμμισε, είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες φέτος και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών για μείωση κατά 40% του ελλείμματος στο πρώτο τρίμηνο.

Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, η Α. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του ECOFIN περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Κληθείσα εξάλλου να σχολιάσει αν υπάρχουν ενδεχόμενες επιπτώσεις από την περίπτωση της Ελλάδας για τη σταθερότητα της ευρωζώνης τόνισε ότι το ευρώ είναι ένα σταθερό και ισχυρό νόμισμα και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τέλος ότι από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία , επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: