Κρίσιμο μέγεθος το επιτόκιο
Τρίτη και 13. Αυτή είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για την ελληνική Δημοκρατία και για τον δανεισμό της χώρας καθώς εκείνη την ημέρα το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να τεσταρει τις αγορές με την έκδοση έντοκων γραμματίων 6 μηνών και ενός έτους .
Κρίσιμο μέγεθος θα είναι το επιτόκιο που μας θα επιβάλλουν οι αγορές και θα φανεί κατά πόσο είναι προσπελάσιμη ή όχι η αναταραχή που έχει προκληθεί αυτές τις μέρες.
Έτσι λοιπόν στις 13 Απριλίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια 26 και 52 εβδομάδων ενώ και στις 20 Απριλίου θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων 3 μηνών.
Να σημειωθεί ότι τα γραμμάτια που λήγουν τον Απρίλιο υπολογίζονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα αποφασίσει σήμερα το ποσό που θα ζητήσει από τις αγορές κατά τη δημοπρασία των γραμματίων της 13ης Απριλίου.
Ωστόσο, έχει σημασία το επιτόκιο με το οποίο θα δανειστεί το Δημόσιο από τα γραμμάτια. Σημειώνεται, ότι στις 12 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών είχε εκδώσει για τελευταία φορά ετήσια γραμμάτια και είχε αντλήσει κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 2,20%.
Το επιτόκιο των 6μηνων γραμματίων ήταν στο 1,38% (1,04 δισ. ευρώ) και των 3μηνων στο 1,67% (1,5 δισ. ευρώ).
Εκείνη όμως την εποχή οι αγορές ήταν πολύ πιο ήρεμες τότε, σε σχέση με τώρα, καθώς το spread των 10ετών ομολόγων (διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων) ήταν στις 237 μονάδες και όχι στις 453 που έφτασε σήμερα.
Για τον Μάιο, απαιτούνται περίπου 12,3 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.
Πού βασίζει την αισιοδοξία του το επιτελείο
Πάντως το οικονομικό επιτελείο προσβλέπει σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Οι λόγοι στους οποίους στηρίζει την αισιοδοξία του αυτή η κυβέρνηση, εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι:
μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία που θα δείχνουν ότι η εκτέλεση του Προγράμματος Σταθερότητας τηρείται απαρέγκλιτα, εξέλιξη που αναμένουν πως θα καθησυχάσει τις αγορές.
τις επόμενες μέρες (το αργότερο μέχρι το "άτυπο" συμβούλιο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης εβδομάδας) θα εξειδικευτεί ό μηχανισμός στήριξης, ώστε να διαλυθούν οι αμφιβολίες των αγορών. Τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα μάθει πρώτος ο πρόεδρος του ΣΟΕ καθ. Γιώργος Ζανιάς, που μετέβη την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε ειδικό συμβούλιο με την συμμετοχή των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα εξετάσει το θέμα.
στις 15 Μαϊου το Eurogroup θα επιβεβαιώσει και επισήμως την πρόοδο της χώρας μας.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, μετά δηλαδή την εκδήλωση της μεγάλης κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του ευρώ και της Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, ακόμα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνουν επίμονα και μονότονα πως η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται», πως οι «αγορές θα πειστούν» και … στο τέλος, «θα ησυχάσουν».
Στο πλαίσιο αυτό και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μαζί εμ τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, ετοιμάζουν τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, προκειμένου να «λανσάρει» τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές που προτιμούν να επενδύουν σε δολάριο, αντί το ευρώ. Το roadshow θα γίνει στο τέλος του μηνός και η έκδοση μέχρι τα μέσα Μαϊου ενώ, λίγες μέρες νωρίτερα -στις 24 και 25 του Απριλίου- θα μετάσχει και στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση θα χρειαστεί να εκτεθεί για μια ακόμη φροά στα υψηλά spread, για να καλύψει μέσα στον Απρίλιο «βραχυπρόθεσμες» εκδόσεις κρατικών τίτλων (έντοκα γραμμάτια).
.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου