Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

«Στόχος το 8,7% για το έλλειμμα το 2010»

Στο 8,7% του ΑΕΠ θέλει να μειώσει το έλλειμμα η κυβέρνηση το 2010. Αυτό προκύπτει απ’ τις δηλώσεις του υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο Bloomberg. Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο αναθεωρεί τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ.

«Ο στόχος είναι για μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων», δήλωσε στη συνέντευξη του ο υπουργός. Πρόκειται για «πιο επιθετικό στόχο» απ’ τον προηγούμενο, συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί ότι φέτος το έλλειμμα ανήλθε στο 12,7% του ΑΕΠ.

Η κατά 9 δισ ευρώ μείωση θα προέλθει ισόποσα απ’ τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων αντίστοιχα. Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη μείωση κατά 10% του λειτουργικού κόστους της κυβέρνησης με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει συγχωνεύσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Τα περίπου 4,5 δισ ευρώ που φιλοδοξεί να αντλήσει από φορολογικά έσοδα η κυβέρνηση, θα προέλθουν από διεύρυνση της φορολογικής βάσης και απ’ την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης.

Ερωτηθείς για το «σφυροκόπημα» που δέχονται τα ελληνικά ομόλογα ο υπουργός δήλωσε: «το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη αξιοπιστίας. Δυστυχώς αυτό δεν μπορείς να το διορθώσεις μέσα σε μία μέρα. Είναι κάτι που παρακολουθούν οι αγορές σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: