Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Και έλεγχοι για την κινητικότητα «Στοπ» από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών


«Στοπ» από το ΣτΕ στις συνεχείς μεταθέσεις των δικαστών
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη μετάθεση διοικητικών δικαστών μετά τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας στο ίδιο δικαστήριο σε αντίθεση με το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε διετή παραμονή.

Παράλληλα, σε δεύτερη απόφασή του το ΣτΕ «φρέναρε» το θεσμό της κινητικότητας στο χώρο των δικαστηρίων αποφασίζοντας ότι για τη μετακίνηση κάθε υπαλλήλου θα αποφαίνεται πρώτα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Ως προς τις μεταθέσεις δικαστών, το άρθρο 12 του νόμου 4229/2014 προβλέπει ότι μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός έτους στην πόλη όπου τοποθετήθηκε, ενώ σύμφωνα με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεν μπορούσε να μετατεθεί δικαστής αν δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο ίδιο δικαστήριο.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε (με την υπ΄ αριθμ. 2/2014 απόφαση) ότι είναι αντίθετη στο άρθρο 73 του Συντάγματος η επίμαχη διάταξη που προβλέπει ότι έπειτα από ένα χρόνο παραμονής ενός δικαστή στο ίδιο δικαστήριο μπορεί να μετατεθεί,.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η σχετική διάταξη του Ν. 4229/2014 «προσκρούει στο Σύνταγμα για λόγους που ανάγονται στην ορθολογική οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης».

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση του ίδιου νόμου 4229/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 86) με την οποία καταργείται η αρμοδιότητα έγκρισης και τροποποίησης των κανονισμών των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε δεύτερη απόφασή της (την υπ' αριθμ. 1/2014), η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνει ότι για τη στελέχωση των δικαστηρίων στα πλαίσια της κινητικότητας του νόμου 4172/2013, θα πρέπει για κάθε υπάλληλο να αποφαίνεται προηγούμενα το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους δικαστές, το υπηρεσιακό συμβούλιο θα αποφαίνεται για κάθε υπάλληλο που θα «αποπειραθεί» μέσω του θεσμού της κινητικότητας να εργαστεί στα δικαστήρια εάν «διαθέτει τα προσόντα για να ανταποκριθεί επιτυχώς» στα νέα του καθήκοντα στο χώρο των δικαστηρίων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: