Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι πυρόπληκτοι της Ηλείας δεν είδαν το χρώμα του χρήματος...


Μέσα από την έρευνά τους και τα στοιχεία που συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία έστειλαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού, αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν...
ότι τα χρήματα είτε δεν έφτασαν ποτέ στους πυρόπληκτους, που τα είχαν άμεση ανάγκη, είτε εξαφανίστηκαν μέσα από περίεργες διαδρομές και δαιδαλώδεις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οπως αναφέρουν, με υπουργική απόφαση ανοίχθηκε αρχικά ο Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Πυροπλήκτων (ΥΑ 53006/Α0024/07 ΦΕΚ 1722Β/29-8-2007), όπου κατατίθετο η ιδιωτική οικονομική βοήθεια από τον απανταχού ελληνισμό, ίσως και πέραν αυτού, καθότι οι θλιβερές εκείνες ημέρες, και λόγω της φλεγόμενης Αρχαίας Ολυμπίας, έτυχαν παγκόσμιας προσοχής μέσω των διεθνών ΜΜΕ. Από τα πρώτα κιόλας εικοσιτετράωρα, εκατομμύρια ευρώ άρχισαν να συρρέουν στο λογαριασμό, εμφανίζοντας ραγδαία δυναμική προσφοράς, και τελικά συγκεντρώθηκε το υπέρογκο ποσό των περίπου 215.000.000 ευρώ!

Το ταμείο διευρύνθηκε

Μία εβδομάδα μετά, με άλλη υπουργική απόφαση που κυρώθηκε με τον Ν. 3644/07, ΦΕΚ 289 Α/24-12-2007, ο εν λόγω ειδικός λογαριασμός μετατράπηκε σε Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών και διαχειριστής του τοποθετήθηκε ο κ. Μολυβιάτης, για πιο διαφανή διαχείριση όσον αφορά τη διάθεση της βοήθειας.

«Ομως ο σκοπός του ταμείου δεν παρέμεινε η "αρωγή πυροπλήκτων", αλλά διευρύνθηκε σε "χρηματοδότηση προγραμμάτων στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία φυσικά φαινόμενα". Με τη διεύρυνση αυτή έγινε ταυτόχρονα και η κήρυξη ως πυρόπληκτων νομών, εκτός της Ηλείας, και των όμορων Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας. Αν και με τα στοιχεία που έχουμε, και οι τρεις μαζί προστεθέντες νομοί είχαν υποστεί μόνο το 9% των καταστροφών εκείνης της περιόδου έναντι του 86% που είχε η Ηλεία μόνη της, ποτέ το ΕΤΑΕΑ δεν λειτούργησε ούτε κατ' αναλογία ούτε κατά περίπτωση», αναφέρουν τα μέλη της Κίνησης για την Ηλεία και προσθέτουν:

«Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στην πολιτεία να διαθέσει, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου 2007, το ήμισυ και πλέον της φιλανθρωπικής βοήθειας του ΕΤΑΕΑ στις παραπάνω περιφερειακές ενότητες, και μάλιστα για έργα τα οποία, όπως προκύπτει από τις κατανομές, βάσει επίσημων στοιχείων δεν αφορούν ούτε σε ποσοστό 20% αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές ή άλλες θεομηνίες, και τα οποία βεβαίως θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και όχι από την ανθρωπιστική βοήθεια».

Οπως καταγγέλλουν, για τους Ηλείους το αποτέλεσμα όλων αυτών των τροποποιήσεων είναι ότι δεν έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα μια ελάχιστη έστω αποζημίωση, ούτε καν για τα θύματα, αλλά και ότι στο νομό συνολικά έχουν φτάσει μόνο 3.800.000 ευρώ για έργα που ξεκίνησαν, αλλά έμειναν ημιτελή λόγω διακοπής της χρηματοδότησης από «γραφειοκρατικές καθυστερήσεις» που διήρκεσαν 6 χρόνια!

Τα μέλη της Κίνησης για την Ηλεία αποκαλύπτουν επίσης το παράδοξο ότι πριν από περίπου δύο μήνες, και 6 χρόνια μετά την πρώτη δόση, σε συνέχεια της ίδιας μεθοδολογίας και εν όψει δημοτικών εκλογών, ανακοινώθηκε στον Τύπο ότι είναι πολιτική απόφαση να χρηματοδοτηθούν, μαζί με την Ηλεία, και τα δημοτικά διαμερίσματα των τεχνηέντως χαρακτηρισθεισών πυρόπληκτων Αχαΐας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας από τα υπόλοιπα 95.000.000 ευρώ του ΕΤΑΕΑ. Κι όλα αυτά την ώρα που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι η Ηλεία το 2007 υπέστη το 86,24% των απωλειών, έναντι 13,76% όλων των υπόλοιπων περιοχών της Ελλάδας, από την πιο καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε ποτέ τη χώρα.

Αναφορά στα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη έκανε προχθές και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη ακόμα παραμένουν αναξιοποίητα. Παρ' όλα τα μικρά βήματα που έγιναν τους τελευταίους μήνες, τα χρήματα του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατατέθηκαν σε ξένες προς τους πυρόπληκτους ανάγκες, χωρίς κανείς να εξηγήσει γιατί, και καμία έρευνα δεν έχει γίνει...»...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: