Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

«Επίτευγμα ότι η ΝΔ στηρίζει τη δανειακή σύμβαση» είπε ο Παπανδρέου στο Υπουργικό

Απομακρύνεται παραίτηση και δημοψήφισμα

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής (Φωτογραφία: Icon Photopress )


Αθήνα
Απομακρύνεται το θέμα του δημοψηφίσματος, όπως και το ενδεχόμενο παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα είπε στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση, τονίζοντας ότι εφόσον υπήρξε αυτή η εξέλιξη δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.

«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου» επεσήμανε.

«Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ' όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «για να σώσουμε την Ελλλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της ΝΔ και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.»

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ότι αν η Αντιπολίτευση ερχόταν στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, έτσι κι αλλιώς δεν θα χρειαζόταν δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ζητά από τους Ν.Αθανασάκη και Δ.Ρέππα να μεταβούν στα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας.

Όσο για τους όρους που έθεσε η ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αρκετοί είναι αντιφατικοί και γενικόλογοι, ωστόσο, «θα τα δούμε όλα αυτά», για να συνεχίσει:

«Εδώ είπαμε να ψηφίσουμε, για να μην σύρουμε τη χώρα, ούτε σε δημοψήφισμα, ούτε σε εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, εγώ τουλάχιστον χαίρομαι, έστω κι αν δεν πάμε σε δημοψήφισμα, που δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, χαίρομαι που όλη αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον, έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής.

» Όμως, το πραγματικό πρόβλημα υπάρχει, παραμένει, δεν έχουμε φύγει από τη δίνη. Ακόμα κι αν πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία συνεργασίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πραγματικό πρόβλημα παραμένει. Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.

» Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.»

Ωστόσο, προς το παρόν, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα διαπραγμάτευσης, με τους Αθανασάκη και Ρέππα.

Προτού ξεκινήσει το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα όσα έγιναν στις Κάννες.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: