Αντικρουόμενες δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών
Πιο ξεκάθαρος όλων στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβει δράση το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η στήριξη των προβληματικών χωρών, καθώς «όσο και αν αυξηθούν τα κεφάλαια του EFSF δεν θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κρίση».
Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς απηύθυνε έκκληση να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΕΚΤ, ενώ αντιθέτως ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι «υπάρχουν καλές πιθανότητες να αποφασιστεί η ενίσχυση της δανειοδοτικής ικανότητας του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης στα 1 τρισ. ευρώ στο αποψινό Eurogroup».
Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίεντεν ο οποίος δήλωσε πως η μόχλευση του EFSF στα 1 τρισ. ευρώ «είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί» και κάλεσε κι αυτός το ΔΝΤ και την ΕΚΤ να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πάντως το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ακόμα και ο ίδιος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν πιστεύει πως είναι άμεσα εφικτός ο στόχος της διεύρυνσης των κεφαλαίων του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ. Μιλώντας στους Financial Times ο χερ Ρέγκλινγκ απέδωσε αυτή του την απαισιοδοξία στην αναστάτωση που κυριαρχεί στις χρηματοαγορές και στην απροθυμία των επενδυτών να τοποθετηθούν στα ομόλογα των χωρών που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Κάτι που έχει γενικότερο αντίκτυπο στην «αξιοπιστία» της Ευρωζώνης σε επενδυτικό επίπεδο.
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης από την Αυστρία η υπουργός Οικονομικών της χώρας Μαρία Φέκτερ δηλώνει την αντίθεση της χώρας της στην πιθανότητα να δοθεί η δικαιοδοσία στην ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου