Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής, πλημμυρισμένοι από σκουπίδια οι δρόμοι

Τραγική η κατάσταση στην Αθήνα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Χειροτερεύει μέρα με τη μέρα η κατάσταση με τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας, ενώ οι εργαζόμενοι στους δήμους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη στον ΧΥΤΑ Φυλής τουλάχιστον ώς την Τρίτη.

Στο θέμα παρενέβη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου, έπειτα από σχετική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η κ. Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, οπότε θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στο ενιαίο μισθολόγιο και στην εργασιακή εφεδρεία.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων μέχρι την ημέρα της γενικής απεργίας (19 Οκτωβρίου) θα αποφασιστεί στη συνέλευση που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για την Τρίτη έχει προγραμματίσει στάση εργασίας (11:30 το πρωί ώς τη λήξη της βάρδιας), ενώ θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες σ' όλες τις πόλεις και τα αστικά κέντρα της χώρας.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Καρόλου 24-Πλατεία Καραϊσκάκη) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

«Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτοφανούς βαρβαρότητας πολιτική. Απέναντι στην ισοπέδωση των πάντων, ο μόνος δρόμος είναι η μαζική και σθεναρή αντίδραση τους. Όλοι πρέπει να δώσουν το παρόν στην κινητοποίηση της Τρίτης 11 Οκτωβρίου 2011, συμμετέχοντας στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και κάθε άλλης πόλης της χώρας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Σε κλοιό σκουπιδιών και η Θεσσαλονίκη

Σε «κλοιό» σκουπιδιών κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι η Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου ΟΤΑ. Ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης παραμένει από τα ξημερώματα κλειστός, λόγω 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα των δήμων να μην μπορούν να εναποθέσουν στο χώρο τα σκουπίδια.

Την Τρίτη οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Για νωρίς το πρωί προγραμματίζουν κατάληψη στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, ενώ από τις 11:30 έως και τη λήξη της βάρδιας θα πάρουν μέρος σε πανελλαδική στάση εργασίας που εξήγγειλε η Ομοσπονδία τους.

Αποτέλεσμα είναι να αρχίσουν να συγκεντρώνονται εκ νέου σκουπίδια στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ενώ οι εργαζόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους από την Τετάρτη. Για το λόγο αυτό, θα συνεδριάζουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα, στο χώρο του ΧΥΤΑ της Φυλής.

Οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους δρόμους, τουλάχιστον σήμερα και αύριο, ώστε να μην αρχίσουν να σχηματίζονται εκ νέου λόφοι.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα στην πόλη είναι καλή. Ωστόσο, από αύριο, θα αρχίσουν να παρατηρούνται και πάλι τα πρώτα προβλήματα με τα σκουπίδια. Αυτή τη στιγμή μπορούμε και εναποθέτουμε στο ΧΥΤΑ μόνο τα νοσοκομειακά απόβλητα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: