Η Ελλάδα "πάει Κοπεγχάγη" στη Σύνοδο για το Κλίμα, «κατεβάζοντας» την πιο δυνατή ομάδα, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Παρών στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπυρος Κουβέλης. Σε συνέντευξή του στο nooz.gr δεν είναι και τόσο αισιόδοξος για την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας, μιλάει για τα «λόμπι» και τονίζει το ρόλο που μπορεί να παίξει η Αθήνα.
Κύριε Κουβέλη, τι σηματοδοτεί η εκπροσώπηση της Ελλάδα σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης;
Πράγματι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το ήθελε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Και σημειολογικά, για να υπογραμμίσουμε ότι η χώρα μας είναι δύναμη πράσινης ανάπτυξης, αλλά και ουσιαστικά διότι αναμένονται σοβαρές διαπραγματεύσεις.
Ποιος ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Μείωση των εκπομπών αερίων κατά 20% έως το 2020. Και είναι στόχος δεσμευτικός για τα κράτη μέλη , θα ισχύσει δηλαδή ακόμη και αν στην Κοπεγχάγη δεν υπάρξει συμφωνία. Αλλά θα θέλαμε, να συμφωνήσουν και οι άλλες μεγαλες χώρες, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία. Να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική συμφωνία. Να είναι υπόλογες στο διεθνές δίκαιο. Οι πιθανότητες είναι όμως μικρές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα μη δεσμευτικό πρόγραμμα, με πραγματική μείωση των ρύπων 4-6%. Πολύ χαμηλό ποσοστό. Το ίδιο και η Κίνα, δεν δεσμεύεται. Που σημαίνει ότι αν δεν τους βγει οικονομικά, θα πουν "προσπαθήσαμε, αλλά δεν μπορέσαμε"
Υπάρχουν πιέσεις από συμφέροντα;
Είναι μεγάλα συμφέροντα, τα οποία σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα. Το λόμπι του άνθρακα, όπως λέγεται. πιέζει παρά πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην Ευρώπη υπήρξαν αντιδράσεις που έχουν βασίσει εκεί την οικονομία τους, ενώ στις ΗΠΑ έχει παγώσει η νομοθετική διαδικασία στη Γερουσία, λόγω των πιέσεων που ασκεί το λόμπι αυτό.
Αρα μπορεί η Κοπεγχάγη να οδηγηθεί σε ναυάγιο;
Είναι απίθανο να καταρρεύσουν οι συνομιλίες ακόμη και για λόγους πολιτικούς. Κανένας αρχηγός δεν θέλει να χρεωθεί μια αποτυχία, όταν μάλιστα έχει ενταθεί η πίεση από την πλευρά των πολιτών. Παίζεται η αξιοπιστία των πολιτικών, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω με άδεια χέρια. Μου έκανε εντύπωση ότι τελικά ο Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε τον προγραμματισμό και θα βρίσκεται στη Σύνοδο τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες των διαπραγματεύσεων. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία.
Αγκάθι είναι και το οικονομικό κόστος;
Πράγματι, για την προετοιμασία των μικρότερων χωρών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, απαιτούνται 100 δις ευρώ. Και το ερώτημα είναι πώς θα γίνει ο επιμερισμός του κοστους. Απαιτειται, επίσης, ένα μεγάλο ποσό που αφορά τις επενδύσεις για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν πρέπει να προσμετράται στο κόστος.
Ο στόχος, η θέση της Ελλάδας την επομένη της Κοπεγχάγης;
Τα τρια εικοσάρια μέχρι το 2020. Δηλαδή, μείωση κατά 20% των εκπομπών ρύπων, αύξηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 20% και εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%. Όμως την επομένη της Κοπεγχάγης η Ελλάδα θα επιδιώξει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης στην ευρυτερη περιοχη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διότι διαθέτουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία, την οποία πρέπει να κατευθύνουμε σωστά. Και σε πολιτικό επίπεδο η Ελλάδα μπορεί να γίνει καταλύτης σε πολιτικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα, της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ώστε να μπει η ξεκάθαρα η παράμετρος για την προστασία του περιβάλλοντος.
Καλή επιτυχια κύριε Κουβέλη.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου