Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Έπιασαν δουλειά οι ελεγκτές EE και ΔΝΤ

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατασκηνώσει οι ελεγκτές από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι οποίοι "ξεσκονίζουν" το Προγράμμα Σταθερότητας με έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ανησυχία πως η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών δεν αρκούνται σε ενημέρωση για τα ελληνικά στοιχεία, αλλά αντιπαραβάλλουν αυτά με τις δικές τους εκτιμήσεις και στοιχεία.

Τα στελέχη του μικτού κλιμακίου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το ύψος του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, για τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και για τους δείκτες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (κεφαλαιακή επάρκεια τραπεζών, ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, ύψος ρευστότητας στην αγορά, κ.λπ.).

Την Τρίτη, οι ελεγκτές βρέθηκαν από τις 9.30 το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, όπου είχαν πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, Γιώργο Ζανιά. Την Τετάρτη, στο υπουργειο Εργασίας για την πορεία αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και η "τρόϊκα" των ελεγκτών θα αναχωρήσει από την Ελλάδα την Πέμπτη.

Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάσουν, εκτός από το ΠΣΑ, και τα πρόσθετα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και ενδέχεται να εισηγηθούν την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων, εάν κριθεί ότι αυτά είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ εφέτος.

Με βάση και τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι εμπειρογνώμονες των τριών διεθνών οργανισμών, θα συνέλθει στις 9 Μαρτίου το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου.

Την ημέρα αυτή θα συνέλθει το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ- Eurogroup (το Ecofin θα συνεδριάσει στις 16 Μαρτίου), οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9) της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup και το Ecofin έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

Η ταυτότητα των εκπροσώπων

Η αντιπροσωπεία έχει ως επικεφαλής το βέλγο αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής Σέρβας Ντερόουζε και τον πορτογάλο αρμόδιο για την Ελλάδα τμηματάρχη Ζοάο Ναγκουέιρα. Το κλιμάκιο συνοδεύουν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ: ο Ολλανδός οικονομολόγος Μπομπ Τράα, η Ισπανίδα Μαριαλούς Μορένο Μπαντία και η Βελγίδα Φλοράνς Ζιανμότ.

Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Eurogroup έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, στην Αθήνα αναμένεται να φθάσει και ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να ελέγξει αν τα μέτρα που προωθούνται είναι συμβατά με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών.

Πρόσθετα μέτρα

Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε ο πρωθυπουργός
στη σκιά των πιέσεων των Βρυξελλών για πρόσθετα μέτρα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική. "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του Προγράμματος", δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Την ίδια ώρα επιμένουν οι πληροφορίες για σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας παρά τη διάψευση και από την Κομισιόν. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Economist, ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε εκ νέου ότι έχουμε ζητήσει οικονομική βοήθεια, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα ζητεί πολιτική στήριξη.

Οι δηλώσεις Παπανδρέου στον Economist




Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα πρόσθετα μέτρα
που εξετάζει η κυβέρνηση, τα οποία ενδεχομένως να παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες. Μεταξύ των εισηγήσεων, είναι αύξηση του ΦΠΑ κατά 2-3 μονάδες, το ενδεχόμενο αναστολής χορήγησης του 14ου μισθού για ένα έτος, περαιτέρω περικοπές σε επιδόματα, επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες στο Δημόσιο και επιβολή νέου φόρου στα είδη πολυτελείας.

"Καταδικάζουμε τη μετρολαγνεία και τη μετρολογία, που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τα δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για νέα μέτρα. "Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη", είπε ερωτηθείς αν "θα πειραχθεί ο 14ος μισθός".

Την ανάγκη ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής, με μεσοπρόθεσμους στόχους τη διατηρήσιμη και συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν σταθερά την ανταγωνιστικότητα επισήμανε σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.

Το φορολογικό

Στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, "ανεβαίνει" για δημόσια διαβούλευση, υπό μορφή νομοσχεδίου πλέον, το φορολογικό για να ακολουθήσει έπειτα από μία εβδομάδα η κατάθεσή του στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου. Οι επιτηρητές αποδίδουν μεγάλη σημασία και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μέσω του ΠΣΑ για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: