Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Βαρύτατο κατηγορητήριο Το απόγευμα του Σαββάτου απολογείται ο Χ.Τομπούλογλου


Το απόγευμα του Σαββάτου απολογείται ο Χ.Τομπούλογλου
O πρώην διοικητής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Προθεσμία για να απολογηθεί το απόγευμα του Σαββάτου έλαβε ο πρώην διοικητής του Παίδων  «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρης Τομπούλογλου, για την υπόθεση των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων ύψους 25.000 ευρώ που φέρεται να έλαβε εκβιαστικά από επιχειρηματία.

Προθεσμία, επίσης, έλαβε από την ανακρίτρια Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση, και ο 40χρονος που κατηγορείται στην υπόθεση για απλή συνέργεια στις πράξεις του κ. Τομπούλογλου.

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Τομπούλογλου επανέλαβε ότι «η Δικαιοσύνη θα λάμψει».

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστηρίζει ότι οι 25.000 ευρώ, που συνελήφθη επ΄αυτοφώρω να παραλαμβάνει, ήταν ποσό που του δόθηκε για δωρεά στο νοσοκομείο.

Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα εκβιασμού κατ' επάγγελμα και συνήθεια και παθητική δωροδοκία.

Σε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη αποφασίστηκε η καθαίρεση του Χ.Τομπούλογλου από θέση του ισόβιου προέδρου και μέλους του ΔΣ του «Αγλαΐα Κυριακού».

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και η παραχώρηση των διαχειριστικών αρμοδιοτήτων στον κοινό διοικητή, των νοσοκομείων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», Μάνο Παπασάββα, και την αναπληρώτρια διοικήτρια Μαρίνα Οικονόμου, η οποία, έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, θα εκτελεί τα χρέη προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Επίσης, ο Χ.Τομπούλογλου, με απόφαση του Αλέξανδρου Τουρκολιά, απομακρύνθηκε άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες από την Εθνική Τράπεζα, όπου ήταν χαμηλόβαθμος υπάλληλος.

Ο Χ.Τομπούλογλου συνελήφθη την παραμονή των Χριστουγέννων με προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με την αστυνομία, απαιτούσε το συγκεκριμένο ποσό εκβιαστικά για τη συνέχιση σύμβασης που είχε συνάψει το νοσοκομείο με ιδιωτική εταιρεία.

Παράλληλα, συνελήφθη και 40χρονος συνεργός του, ο οποίος κατηγορείται για συναυτουργία στην εκβίαση.

Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Αποκαλυπτικοί ήταν οι διάλογοι που είχε ο κατηγορούμενος με το «καλωδιωμένο» τρίτο πρόσωπο που έκανε τις «διαπραγματεύσεις» για το τελικό ποσό.

Οι διάλογοι, όπως αναφέρεται στον Τύπο της Παρασκευής, καταγράφηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. στην οποία απευθύνθηκε το θύμα του εκβιασμού για τη σχετική καταγγελία.

Ο διευθυντής της εταιρείας κατήγγειλε ότι ο κ. Τομπούλογλου απαιτούσε εκβιαστικά χρήματα για να μην κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία από το πρόγραμμα «Αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, δράσεις για την άσκηση και την υγιεινή διατροφή» ύψους 190.000 ευρώ.

«Για μένα δεν θα βγει τίποτα; Εγώ βλάκας είμαι;» φέρεται να λέει ο κ. Τομπούλογλου, ενώ ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις φράσεις που χρησιμοποιούσε, προκειμένου να μην τον παγιδεύσουν.

Μιλούσε για «εισιτήρια» και «μέρες άδειας» αναφερόμενος στο ποσό που θα εισέπραττε.

Μετά από αρκετά παζάρια, το τελικό ποσό ορίστηκε στα 25.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο κ. Τομπούλογλου προκαλούσε και τον ενδιάμεσο να «πάρει κάτι».

Αδ.Γεωργιάδης: Οι δωρεές δε γίνονται προφορικά σε καφετέρια


Με τα μέλη του ΔΣ του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συναντήθηκε ο υπουργός Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση είπε ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το θλιβερό περιστατικό με τον κ. Τομπούλογλου να χρεωθεί σε ένα νοσοκομείο το οποίο προσφέρει πολύ σπουδαίο έργο».

Τόνισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ζήτησε να επισπεύσει τη διαδικασία για την αντικατάσταση του Χ.Τομπούλογλου από ισόβιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πράγμα το οποίο προτίθεται να πράξει μετά τη δική τους απόφαση.

Η αντιπρόεδρος του ΔΣ Μ. Φραγκάκη τόνισε ότι αυτό που συνέβη «ήταν κεραυνός εν αιθρία» ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το καθεστώς των δωρεών που επικαλέστηκε ο Χ. Τομπούλογλου, απάντησε: «Πάντα η διαδικασία των δωρεών, είναι γνωστό σε όλους, ότι γίνεται καταρχήν εγγράφως, μέχρι τώρα, αλλά και προφορικά εάν γίνει, γίνεται δημοσίως. Και βεβαίως γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και αποδοχή του Διοικητικού Συμβουλίου, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τώρα, για αυτό το γεγονός που συνέβη. Άλλες δωρεές έχουν γίνει με ακριβώς αυτό τον γνωστό τρόπο που γίνονται οι δωρεές. Λαμβάνει γνώση το Διοικητικό Συμβούλιο, είτε προφορικά είτε εγγράφως, αλλά και αν προφορικά γίνουν στην αρχή, στη συνέχεια πρέπει να τεθούν εγγράφως οι δωρεές και να γίνουν αποδεκτές από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο υπουργός Υγείας για να ξεκαθαρίσει ότι «η δωρεά για να γίνει, πρέπει να προηγηθεί αποδοχή της από το Διοικητικό Συμβούλιο και άρα να γνωρίζουμε όλοι ποιος δίνει τα χρήματα. Γιατί τα δίνει και σε ποιο σκοπό πάνε. Δωρεά προφορική σε καφετέρια δεν υπάρχει».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: