Σάββατο 9 Απριλίου 2011

«Διευκολύνετε τους Έλληνες μετανάστες»

Εγκαταλείπουν τη χώρα οι Έλληνες


http://img.protothema.gr/C97AF5A2855D34CA1341FCA9E26BB2A0.jpg
Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης κάνει παραστάσεις προς το ομοσπονδιακό Υπουργείο Μετανάστευσης της Αυστραλίας, από το οποίο ζητά να δει με «ευαισθησία» το αίτημα Ελλήνων πολιτών να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νέος Κόσμος», τον τελευταίο καιρό, ο «Νέος Κόσμος», αλλά και ομογενειακοί φορείς, κατακλύζονται από αιτήματα Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία.
Λόγω των μεταναστευτικών διατάξεων που ισχύουν σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατον για κάποιον από την Ελλάδα να πάρει βίζα για να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.
Εξαίρεση αποτελούν μόνο άτομα που έχουν σχέση με την Αυστραλία (π.χ. έχουν γεννηθεί σε αυστραλιανό έδαφος ή είναι παιδιά Αυστραλών πολιτών).

Με αφορμή, λοιπόν, τα πολυάριθμα αιτήματα, ο «Νέος Κόσμος» ζήτησε από την Ελληνική Κοινότητα να αναπτύξει σχετική πρωτοβουλία και να θέσει το θέμα στις αυστραλιανές Αρχές και ο πρόεδρός της Κ. Β. Παπαστεργιάδης ανταποκρίθηκε πρόθυμα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπαστεργιάδης, εμφανίστηκε ο ίδιος ενώπιον διακομματικής επιτροπής για τον Πολυπολιτισμό, όπου διατύπωσε τις θέσεις της Κοινότητας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ, παράλληλα, ανέπτυξε το αίτημα να επιτραπεί και πάλι η μετανάστευση από την Ελλάδα.
Τα μέλη της επιτροπής (τρεις Εργατικοί γερουσιαστές και τρεις Φιλελεύθεροι), ανέφεραν ότι γνωρίζουν το όλο θέμα και εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν με την Ελληνική Κοινότητα για την πιθανή αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργιάδης έγραψε και απέστειλε και σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης, όπου θέτει ξανά το όλο ζήτημα, αλλά ζητά και προσωπική συνάντησή μαζί του.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας γράφω εκ μέρους της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας (ΕΟΚΜΒ ), τον μεγαλύτερο από πλευράς μελών ελληνικό οργανισμό στο Νότιο Ημισφαίριο, με πολλές χιλιάδες μέλη και ένα δίκτυο που συνεργάζεται με περισσότερες από 120 ελληνικές οργανώσεις στη Βικτώρια.

Από το 1897 όπου ιδρύθηκε η ΕΟΚΜΒ, ο οργανισμός μας έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο όσον αφορά την παροχή βοήθειας προς του Έλληνες μετανάστες σε σχέση με την άφιξη και εγκατάστασή τους στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής μεταναστευτικής περιόδου, ο οργανισμός μας ήταν ένα από τα κύρια κέντρα βοήθειας νεοαφιχθέντων μεταναστών από την Ελλάδα.

Όπως γνωρίζετε, η σημερινή ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση, γεγονός το οποίο έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους πολίτες της Ελλάδας.
Η ΕΟΚΜΒ κατακλύζεται σε καθημερινή βάση με ερωτήσεις και αιτήματα για βοήθεια από Έλληνες πολίτες όσον αφορά τη μετανάστευση στην Αυστραλία.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν έχουν υψηλή ειδίκευση και είναι εκπαιδευμένα άτομα. Η επίδραση των υψηλά ειδικευμένων μεταναστών είναι θετική για την Αυστραλία, τόσο από πλευράς δημιουργίας γνώσεων όσο και για την οικονομική της ανάπτυξη και θα οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική χρήση του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και περεταίρω αύξηση της πνευματικής ροής.

Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα αναζήτησης εξειδικευμένων μεταναστών από την Ελλάδα θα ήταν πολύ θετική και επένδυση για την Αυστραλία και, συνεπώς, θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω από το Υπουργείο σας.
Με βάση τα ανωτέρω, επιθυμούμε να ζητήσουμε μια συνάντηση μαζί σας όσο το δυνατόν συντομότερο για να συζητήσουμε τα προαναφερθέντα θέματα.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαστεργιάδης
Πρόεδρος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: