Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Πολιτικός καύσων και πυρετός στα κόμματα εν όψει ΔΕΘ

Με τον πολιτικό καύσωνα να εντείνει την πολιτική ρευστότητα, τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να δοθεί η καθιερωμένη μάχη των εντυπώσεων.

Ο Πρωθυπουργός, εν μέσω σεναρίων περί πρόωρων εκλογών, θα προσπαθήσει να αναστρέψει το κλίμα που άρχισε να διαμορφώνεται αρνητικά για την κυβέρνηση από την περυσινή παρουσία του στη ΔΕΘ. Η αναστροφή του κλίματος, εκτιμούν πολιτικές αναλυτές, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να περάσει μέσα από το οικονομικό πεδίο, διαρθρωτικές παρεμβάσεις κ. ά, και ως εκ τούτου οι όποιες εντυπώσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από πολιτικές παρεμβάσεις, ή κινήσεις εντός του κόμματος, όπως η «θυσία» Παυλίδη και Βατοπαιδινών που διαβάζουμε στο σημερινό φύλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».

Εκείνο το διάστημα ή ΝΔ θα έχει να αντιμετωπίσει και την προαναγγελθείσα παραίτηση του Γιάννη Μανώλη από την βουλευτική του έδρα, ο οποίος συνεχίζει τη ρίψη ολοένα και πιο ηχηρών «βομβών». Ο βουλευτής Αργολίδας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», δήλωσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν την απαλλαγή συναδέλφων τους που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα».

Τα περιθώρια στο οικονομικό πεδίο είναι περιορισμένα. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο φορολογικών μέτρων για το φθινόπωρο, ενώ αναμένεται να ζητήσει από την Κομισιόν παράταση για τη μείωση του ελλείμματος. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται, επίσης, σε φορολογικό έλεγχο 600.000 επαγγελματιών για τις ανέλεγκτες χρήσεις της επταετίας 2000-6, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο. Το επιτελείο της Ιπποκράτους επεξεργάζεται στις λεπτομέρειές του το «σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας », το οποίο θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του κόμματος Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση, θα ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.


Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παραδέχεται με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Σωτήρης Χατζηγάκης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι οι πρόωρες κάλπες είναι θέμα προϋποθέσεων που μπορούν να επιβληθούν εκ των πραγμάτων στο γενικό κλίμα άρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δηλώνει επίσης αισιόδοξος ότι η ΝΔ μπορεί να επικρατήσει, όποτε στηθούν κάλπες.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: