Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Προς έγκριση στην Κομισιόν Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για φιλοξενία 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Υπό τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τη χώρα -τα σύνορα της ΠΓΔΜ είναι επί της ουσίας κλειστά και οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται αμείωτες-, η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη φιλοξενία 100.000 προσφύγων στη χώρα.

Την Τετάρτη, η Κομισιόν πρόκειται να εγκρίνει έκτακτη βοήθεια για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, πόρων που θα «περνούν» μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί σχέδιο για την παράκαμψη της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Σελίμ Γενέλ δήλωσε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.

Το σχέδιο Μουζάλα

Την φιλοξενία 100.000 προσφύγων και μεταναστών στη χώρα προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εκπονήθηκε από τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει δύο βασικούς πυλώνες: τη δημιουργία κέντρων διαμονής δυναμικότητας 50.000 ανθρώπων και τη φιλοξενία άλλων 50.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, πλησίον μεγάλων αστικών κέντρων. 
Ειδικότερα, για τη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προβλέπονται τεράστιες προμήθειες σε σκηνές, κοντέινερ, δεξαμενές νερού, θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά, χημικές τουαλέτες, γεννήτριες, φορητές ντουζιέρες, κρεβάτια, στρώματα, αυτοκίνητα, μίνι βαν, ασθενοφόρα, συσκευές σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και επαρκούς υγειονομικού υλικού.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει τη διάθεση προσωπικού 8.200 ατόμων, εξειδικευμένων στελεχών από τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής, αλλά και την διάθεση επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των χιλιάδων προσφύγων.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται κονδύλι άνω των 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τη σίτιση των προσφύγων.
Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, αναζητούνται νέοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.
Σε αυτό το πλαίσιο, στη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφωνήθηκε να αναζητηθούν χώροι όπως κάμπινγκ, γήπεδα, παλιά εργοστάσια, εκθεσιακές και άλλες εγκαταστάσεις, κατά μήκος του άξονα Αθηνών-Ειδομένης και σε απόσταση της τάξης των 15 χλμ εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, έχουν ήδη προταθεί ως χώροι προς αξιοποίηση:
  • η εγκαταλελειμμένη πλατφόρμα στην περιοχή του Σκαραμαγκά
  • το παλαιό κτίριο του «Σαρακάκη»
  • το κάμπινγκ της Βούλας
  • το πρώην Ανατολικό αεροδρόμιο
  • ένα στρατόπεδο στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
  • Σχολής της Αστυνομίας στην Καρδίτσα
«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί και για το χειρότερο σενάριο» δήλωσε στο Mega, o υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μόνιμους και πολυπληθείς καταυλισμούς, γιατί όπως είπε «είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί κανείς χώρους με 10.000 άτομα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το κράτος μπορεί να σχεδιάσει χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών, αλλά «δεν πρέπει να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο τώρα». Εκτίμησε, δε, πως το γεγονός ότι οι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να μείνουν εδώ, αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα και συμπλήρωσε: «Αν γίνει με τις ευρωπαϊκές χώρες μια δίκαιη κατανομή, τότε και σε εμάς θα πρέπει να επιλεγεί ένας αριθμός που θα παραμείνει».
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτη βοήθεια από την Κομισιόν
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Αθήνας έχει σταλεί και εξετάζεται από την Κομισιόν. Έχει κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ, πόρους τους οποίους η Ελλάδα ζητά από ευρωπαϊκά κονδύλια και τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισίον πρόκειται να εγκρίνει την Τετάρτη έκτακτη βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Οι πόροι ωστόσο, δεν θα εκταμιευθούν προς την κυβέρνηση, αλλά θα διατεθούν απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ασχολούνται επί του εδάφους με τους πρόσφυγες.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση σχεδίου για το προσφυγικό ήταν αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 17ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με Τα Νέα, η Κομισιόν εκτιμά ότι έως το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν έως 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες, για τους οποίους δεν υπάρχει καμία εγγύηση προς το παρόν για το αν, πώς και πότε θα αναχωρήσουν από τη χώρα.
Σχέδιο παράκαμψης της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, το σχέδιο παράκαμψης της Ελλάδας θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, σύμφωνα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, σε δηλώσεις του ο κ. Γενέλ διαπιστώνει την ανάγκη να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για ένα σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Τουρκία έχει περίπου 270.000 πρόσφυγες σε καταυλισμούς και 2,4 εκατ. διάσπαρτους στη χώρα.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η μείωση των διελεύσεων προς την Ελλάδα μέσω Τουρκίας βάσει του Σχεδίου ΕΕ - Τουρκίας, σχετίζεται άμεσα με την έναρξη της διαδικασίας επανεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.
«Αν οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι μπορούν να μετακινηθούν προς την ΕΕ σε τακτική βάση, έχουν κίνητρο να αποφύγουν τη δύσκολη διαδρομή, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των αριθμών όσων περνούν προς την Ελλάδα» σημειώνει.
Η.Κ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: