Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΣΦΙΓΓΕΙ Η ΘΗΛΙΑ ΚΑΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...

fimotro
Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)


Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Η Γιούροστατ αναθεώρησε επί τα χείρω το έλλειμμα και το χρέος του 2009, η Moody’s υποβάθμισε την...

ελληνική οικονομία, τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου εξακοντίστηκαν σε επίπεδα μεταξύ 9% και 10%, που παραπέμπουν σε... καταναλωτικά δάνεια, και το χρηματιστήριο έκανε νέα «βουτιά» κατά 3,91%. Κάθε μέρα τα νέα δεδομένα φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στον μηχανισμό διάσωσης, θέμα που απασχόλησε επί πέντε και πλέον ώρες το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Η Γιούροστατ προσδιόρισε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ από 12,7% που ήταν η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να φθάσει ακόμη και στο 14,1%.
Το χρέος το προσδιόρισε στο 115,1% του ΑΕΠ με προοπτική να φθάσει ακόμη και στο 122%. Σύμφωνα με τον επίτροπο Ολι Ρεν αλλά και το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει ο φετινός στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ, αλλά πλέον γίνεται σχεδόν απίθανο να πέσει στο 8,7% όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.
Διετία «Γολγοθάς»
Αυτό σημαίνει πως θα είναι πιο δύσκολη η διετία 2011 - 2012, κατά την οποία το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3%, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κερδίζει έδαφος η λύση της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής.
Το ενδεχόμενο να πάει το ΠΣΑ ένα χρόνο πίσω άφησε ανοιχτό χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν και, σύμφωνα με πληροφορίες, το συστήνουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάντως στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποβάλει αίτημα επιμήκυνσης έως το 2013.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Ιουνίου και αφού γνωστοποιηθεί η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Το υψηλότερο έλλειμμα και το δυσθεώρητο χρέος προκάλεσαν νέα αναταραχή στις αγορές.
Το χρηματιστήριο γκρεμίστηκε υποχωρώντας κατά 3,91% και τα spreads των 10ετών ομολόγων έφθασαν ακόμη και τις 606 μονάδες βάσης, που παραπέμπουν σε επιτόκιο 8,9% . Στα διετή και τριετή ομόλογα τα επιτόκια ξεπέρασαν και το 10%.
Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η υποβάθμιση από τη Moody’s κατά μία βαθμίδα αλλά και η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης ότι δεν αποκλείεται και νέα υποβάθμιση με αιτιολογικό πως αυξάνεται το κόστος δανεισμού.
Τώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως δεν αλλάζει ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο ΠΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: