Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ...


Ρεπορτάζ : Δ. Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σειρά νομοθετημάτων και δράσεων για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, κατά τα πρότυπα που λειτουργούσε το κράτος τη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, προετοιμάζει το νομικό επιτελείο του...
Πρωθυπουργού. Η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη έχει ήδη προωθήσει τις διαδικασίες για τη γρήγορη αδειοδότηση των επιχειρήσεων- το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή. Επίσης η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη απλοποιεί τις διαδικασίες για τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εντός του 2010, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, θα εκτελούνται σταδιακά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για δημόσιους διαγωνισμούς, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για τις δημόσιες προμήθειες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να γίνουν πιο διαφανείς.
Και άλλα υπουργεία όμως ζητούν να λειτουργήσουν με διαφορετικούς ρυθμούς από τους συνήθεις του Δημοσίου. Οι περισσότεροι υπουργοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να αποκτήσει διαδικασίες οι οποίες να προσιδιάζουν στις έκτακτες ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα. Παραδείγματος χάριν, το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει να προωθήσει διαγωνισμούς για δημόσια έργα μέσα στο καλοκαίρι και ζητεί τόσο για τα παλαιά όσο και για τα καινούργια έργα να εκδοθούν προεδρικά διατάγματα ώστε να περιοριστούν οι απαιτήσεις των ιδιωτών στις απαλλοτριώσεις αλλά και να ολοκληρωθούν συντομότερα οι διαδικασίες.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα συνδράμει, όπως του ζήτησε ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, με τις νομικές του γνώσεις αλλά και με την πείρα του από την περίοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας, καθώς ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ.Σημίτης τού είχε αναθέσει τον συντονισμό της προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης. Στελέχη που συμμετείχαν εκείνο το διάστημα στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων επισημαίνουν ότι η ολυμπιακή νομοθεσία είναι εν ισχύι, απλώς έχει ξεχαστεί και δεν αξιοποιείται.
Η νομοθεσία αυτή, η οποία έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, μπορεί να εφαρμοστεί σε απαλλοτριώσεις, σε ανακλήσεις παραχωρήσεων και σε περιπτώσεις αποβολής παράνομων χρηστών. Για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται μόνο μια προσθήκη στον νέο νόμο για το ΕΣΠΑ ότι οι παραπάνω διαδικασίες θα γίνονται βάσει αυτής. Επίσης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να προχωρούν πιο γρήγορα τα πράγματα στα μεγάλα έργα, είχε μεταφερθεί η αρμοδιότητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών από τους κατά τόπους δήμους στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ενας σημαντικός σταθμός στην προετοιμασία ήταν και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου είχε δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων ενισχυμένη με 10 δικαστές επιπλέον.
Συντονιστικό από υπουργούς
Στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη πρότεινε να δημιουργηθεί μια Διυπουργική Επιτροπή για να προωθηθούν ταχύτερα τα έργα για την ανάπτυξη της χώρας, η οποία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης. Υπουργοί επισημαίνουν ότι αυτό το νέο πλαίσιο συντονισμού δεν θα είναι αποτελεσματικό αν λειτουργεί σε άτυπη μορφή με συγκυριακή σύνθεση. Θυμίζουν μάλιστα ότι στη διάρκεια της ολυμπιακής προετοιμασίας λειτουργούσε η ΔΕΣΟΠ, ένα συντονιστικό υπουργικό όργανο το οποίο συστάθηκε με απόφαση του κ. Κ. Σημίτη, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ώστε να περιβληθεί με κύρος αλλά και να αποκτήσει αποφασιστικές αρμοδιότητες σε ζητήματα καθημερινής επίλυσης προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: