Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Μέρκελ: Σύγκλιση οικονομικών πολιτικών

.nooz.gr
Η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας, η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, στη συνέντευξή της στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung".

Αρνήθηκε κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία και σχολιαστών εκτός της χώρας, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ, προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

Η Αγγελα Μέρκελ ανέφερε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

«Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία έχει αντιμετωπίσει το σκεπτικισμό του γερμανικού κοινού, ακόμη και στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, για την υποστήριξή της στην ελληνική βοήθεια.

«Αυτός είναι ο λόγος, γιατί τώρα όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας», επισήμανε.

Ακόμη, η κ. Μέρκελ είπε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

«Αυτό είναι εξαγωγή λάθους συμπεράσματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «με το πακέτο εγγυήσεών μας από ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα διασφαλίζουμε τώρα πως το κοινό νόμισμά παραμένει σταθερό».

«Υπάρχουν αυστηρές οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις για αυτό. Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατέψουμε τα χρήματα του κόσμου», ανέφερε.

Ακόμη, επισήμανε ότι τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση, είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς Γερμανούς πολίτες. «Υπάρχει η πλήρως κατανοητή ανησυχία (μεταξύ του λαού στη Γερμανία) για το ευρώ -- ιδιαίτερα εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έχουν συσσωρευθεί στην Ευρώπη διαμέσου της μάχης κατά της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της και πάλι σε τάξη στα επόμενα χρόνια και να μειώσει το χρέος», διεμήνυσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε τις επικρίσεις ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γερμανία: «Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος. Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος -- τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό. «Θα κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μελλοντική απόφαση», τόνισε και επανέλαβε επίσης πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το ξέρουμε όλοι: αν αποτύχει το ευρώ, τότε πολλά περισσότερα θα αποτύχουν. Μακροπρόθεσμα, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ μόνο αν υπάρξει μία σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη», επισήμανε η Αγγελα Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις αγορές ότι δεν αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, με τις οποίες αμφισβητούσε τη φερεγγυότητα της.

Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει τους συμπατριώτες της ότι έρχονται δύσκολοι καιροί καθώς το κράτος πρέπει να βρει τρόπο να εξοικονομήσει χρήματα για να αντιμετωπίσει το υψηλό χρέος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: