Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

Σχέδιο Β και πρόωρες εκλογές


Γράφει ο Άκης Μπέσκος. Ειδε το τυρί και δεν είδε την φάκα ; η μήπως υπάρχει και εδώ σχέδιο Β !Ειναι γνωστό πως αυτό που διαφοροποιεί την Ελλάδα απο τις άλλες με υψηλό χρέος χώρες είναι το υψος του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Η όποια βοήθεια παρασχεθεί σήμερα, στα πλαίσια του μηχανισμού στήριξης, απο την Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, (τόκους, αναχρηματοδότηση) και για την κάλυψη εσωτερικών τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών।
Η βοήθεια ουδόλως θα επηρεάσει το δυσθεώρητο ύψος του εξωτερικού χρέους, το οποίο με γεωμετρική πρόοοδο θα συνεχίσει να αυξάνεται, και για το οποίο περιέργως ουδείς αυτή τη στιγμή μιλάει. Ομως το ερώτημα και υπάρχει και τίθεται. Ως πότε και μέχρι που θα αυξάνεται το εξωτερικό δημόσιο χρέος; Και οι πιστωτές κοιμούνται άραγε ήσυχοι , περιμένοντας τι;Μήπως γνωρίζουν κάτι το οποίο τους καθησυχάζει;Υπάρχει μυστική ατζέντα ή τέλος πάντων υπάρχει και εδώ πλάνο Β;
Ας δούμε ποιό μπορεί να είναι το πλάνο Β.Η Ευρώπη παρέχει σε πρώτη φάση (2010) οικονομική στήριξη στην Ελλάδα, κίνηση με την οποία στηρίζει το Ευρώ και παράλληλα δείχνει έτσι την αλληλεγγύη της πρός ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης.Η Ελληνική κυβέρνηση κλέβει πολιτικό χρόνο(εξ΄ άλλου αυτό κάνει απο την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε) και φθάνει στο φθινόπωρο ή στην καλύτερη περίπτωση στην άνοιξη του 2011.Φθάνει η στιγμή όμως, προσυμφωνημένα ή όχι, αυτή τη στιγμή παραμένει ερωτηματικό, που ανοίγει το θέμα του εξωτερικού δημόσιου χρέους.
Οι πιστωτές ζητουν σχέδιο αποπληρωμής, η Ελλάδα αδυνατεί και καταγγέλει πως οι κερδοσκόποι την εκβιάζουν, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί πλέον ωρολογιακή βόμβα το χρέος της Ελλάδας, βόμβα για την οποία έχει να διαλέξει μεταξύ ανεξέλεχτης και ελεγχόμενης έκρηξης.
Και εδώ μπαίνει σε λειτουργία το πλάνο Β. Η ελεγχόμενη έκρηξη προφανώς και είναι μιά υπο επιτήρηση χρεοκοπία η οποία και τους πιστωτές θα εξασφαλίσει κατευθύνοντας πρός ΑΥΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης, που προβλέπονται για το 2011,2012, 2013 και το ευρώ έτσι δεν θα υποστεί ισχυρό κλονισμό.
Αυτή η κίνηση προφανώς εδράζεται στην σκέψη πως με μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας το σύστημα θα καθαρίσει, το ευρώ θα συνεχίσει προσωρινά να υποχωρεί αλλά έπειτα θα καταστεί ισχυρό γιατί θα έχει καταφέρει την αυτοκάθαρση, θα έχει δώσει μια μάχη και θα την έχει κερδίσει, θα έχουν δοκιμαστεί οι αντοχές του. Βέβαια εδώ μπαίνει το ερώτημα: Καιη Ελλάδα σε όλο αυτό το σενάριο που είναι; Μα προφανώς της έχουν δείξει, την προσυμφωνημένη(;) έξοδο απο την ευρωζώνη μέχρι να τακτοποιήσει τα του οίκου της. Μόνο που αυτή την έξοδο κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφτονται να την παρουσιάσουν ως πράξη αντίστασης και κίνηση Εθνικής ανεξαρτησίας, κίνηση - ερώτημα – με το οποίο και θα μας πάνε σε υποχρεωτικές πρόωρες εκλογές.
yperpasok

Δεν υπάρχουν σχόλια: