Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Τσίπρας: Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο...



Η αντιπολίτευση δεν καταθέτει προτάσεις...

Aν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει...

«Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Το εκτροχιασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα με τα σωρευτικά προβλήματα στέρησε...
αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία συντελώντας στην εμφάνιση της ύφεσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία. Η πραγματικότητα είναι πως το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό.

«Έγινε λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και οι επιλογές των τελευταίων ετών ανέβασαν την ανεργία στο 25%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει. 

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;». 

«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και σημείωσε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

«O ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», είπε και τόνισε πως δεν θα κάνει ότι έκαναν και οι άλλοι, δηλαδή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. 

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεις από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 που, όπως είπε, μείωσαν τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 35%.

«Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι όποιος κι αν είναι στην θέση του υπουργού θα πρέπει να περικόψει τις συντάξεις και να εφαρμόσει τη συμφωνία. Να λοιπόν πως διαβάζατε εσείς τη συμφωνία και τι θα κάνατε αν ερχόσασταν στην κυβέρνηση στις 20 Σεπτεμβρίου», τόνισε στη συνέχεια.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμαρτυρήθηκε και αντέδρασε γελώντας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά: «Στο Χωνί τα διαβάσατε;».

«Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», είπε μετά ο πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: