Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Φήμες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Το κλίμα αναμονής για πρωθυπουργικές κινήσεις, που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες προκαλεί αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών διχάζει υπουργούς βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ, ενώ δεν λείπουν οι «βολές» εκατέρωθεν.

Οργιάζουν οι φήμες

Παρά την χθεσινή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, να διαλύσει τα σενάρια περί πρόωρων , το τελευταίο 24ωρο εντείνονται οι φήμες ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να στηθούν οι κάλπες εντός του Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του με διάγγελμα στο τέλος της εβδομάδας. Μάλιστα, έχει ανίξει συζήτηση για τους λόγους που μπορεί να επικαλεστεί ο Κ. Καραμανλής για την προκήρυξη εκλογών.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γιώργου Σουφλιά - ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες εισηγείται εκλογές άμεσα - ότι «οι εισηγήσεις του στον πρωθυπουργό γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». Η δήλωση αυτή που προκαλεί την έντονη αντίδραση όσων τάσσονται κατά των πρόωρων, ερμηνεύεται και ως προάγγελος εκλογών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Αντιδράσεις


Ενδεικτική του κλίματος της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που προκαλεί το θέμα είναι η «απάντηση» του Μιχάλη Λιάπη στην δήλωση Σουφλιά. «Τι ακριβώς εννοεί εθνικό συμφέρον ο κ. Σουφλιάς, να φύγει η ΝΔ από την Κυβέρνηση και να έρθει το ΠΑΣΟΚ;» αναρωτήθηκε ο κ. Λιάπης .

Επίσης, δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε πολιτική αυτοκτονία, ενώ ορισμένοι βλέπουν ιδιοτέλεια πίσω από αυτές τις εισηγήσεις.

Ο κ. Μανώλης , η παραίτησή του οποίου ρίχνει λάδι στην εσωκομματική αντιπαράθεση, σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή παραίτησής του : «Εκλογές προτείνουν ορισμένοι που "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο»

Στο ίδιο μήκος και οι δηλώσεις βουλευτών. «Δεν είναι λύση οι πρόωρες εκλογές. Όποιος το εισηγείται έχει κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού του», είπε στον flash 96 ο Βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σαλαγκούδης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται βαθιά τομή στο επικοινωνιακό επιτελείο το οποίο απέτυχε την τελευταία πενταετία.

Να σημειώσουμε ότι υπέρ των πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κύριοι Σουφλιάς, Παπαθανασίου, Μεϊμαράκης και η κυρία Μπακογιάννη, όπως επίσης και ο σύμβουλος κ. Λούλης.

Κατά των πρόωρων εκλογών έχουν ταχθεί- με δηλώσεις που προκάλεσαν αίσθηση- ο ξάδελφος του Πρωθυπουργού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος μίλησε για πολιτική αυτοκτονία και ο "λοχαγός" Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι κάποιοι θέλουν να τελειώσουν μια ώρα αρχύτερα τον Κ. Καραμανλή και την παράταξη. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές. Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι, που μπορεί να κάνει αυτή η Κυβέρνηση" τόνισε ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.

Ανήσυχη η αγορά


Πάντως το κλίμα αναμονής επηρεάζει αρνητικά την αγορά «Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξαντλούν την τετραετία αλλά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», τόνισε χαρακτηριστικά στον flash 96 ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος και υπογράμμισε: «Τα δύο μεγάλα κόμματα πρέπει να κινηθούν προς μία κατεύθυνση ελάχιστης συμφωνίας στα σημαντικά ζητήματα, να αποδείξουν έμπρακτα πως μπορεί να υπάρξει το μίνιμουμ συνεννόησης και να απομακρυνθούν από τη μικροπολιτική».
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: