Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΕΛΦΙΝΩΝ ΕΚΤΟΣ, ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΕΝΤΟΣ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Οργή υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών κατά των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Περίπου 20 στελέχη -ανάμεσά τους και οι Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Σπηλιωτόπουλος, Παναγιωτόπουλος κ.ά.- βγήκαν με δηλώσεις τους για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Χτυπάνε καμπανάκια για μηνύματα ηττοπάθειας, ακυβερνησίας, παράδοσης... της εξουσίας. «Ο πρωθυπουργός ακούει αυτές τις φωνές, αλλά δεν επηρεάζεται. Οταν παίρνει τις αποφάσεις του, βάζει πάνω απ' όλα το συμφέρον του τόπου», ήταν η απάντηση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνομίλησε η «Ε». Αλλες κυβερνητικές πηγές χαρακτήρισαν «ιδιαίτερα κρίσιμες» την Τετάρτη και την Πέμπτη, τοποθετώντας στο συγκεκριμένο διήμερο την όποια πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή και δίνοντας «περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Β. Αντώναρος, έδειξε και πάλι το ΠΑΣΟΚ ως υπεύθυνο. «Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην επανεκλογή του δημοφιλέστατου Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, οδηγεί τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», δήλωσε. «Αυτός είναι ο κίνδυνος». Χθες απάντησε και ο Γιώργος Σουφλιάς σε όσους (Λιάπης, Τσιτουρίδης κ.ά.) τον κατηγορούν ότι κακώς συμβουλεύει τον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο. «Οι πράξεις μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες και οι εισηγήσεις μου καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας γίνονταν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Απέφυγε να πει αν οι πρόωρες θα γίνουν στις 4 ή στις 11 Οκτωβρίου, οι οποίες είναι οι ημερομηνίες που παίζουν περισσότερο καθώς η 18η αποκλείεται από γαλάζιους αναλυτές διότι παραπέμπει στη μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. «Δεν άκουσα τίποτα», απάντησε ο Σουφλιάς.
Λούλης - Σουφλιάς: Τους χρεώνουν και ιδιοτέλεια Δεν θα είναι εύκολο για τον Κώστα Καραμανλή να πείσει τα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ. για την αναγκαιότητα της απόφασής του να προκηρύξει εκλογές τώρα, όταν έχει τουλάχιστον έξι μήνες μπροστά της η κυβέρνηση. Ούτε η επίκληση της κατάστασης της οικονομίας ούτε το επιχείρημα των ισχυρών κυβερνήσεων μπορούν να πείσουν.
Από την άλλη, είναι γεγονός ότι αυτοί που διαμαρτύρονται μαζικά (βουλευτές, κομματικά στελέχη που έχουν πάρει δημόσιες θέσεις κ.λπ.) έχουν και ίδιον όφελος. Αλλοι κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν, ενώ εκατοντάδες θα χάσουν μισθούς και προνόμια. Δύσκολα θα βοηθήσουν στον προεκλογικό αγώνα, ενώ δεν αποκλείεται να πολεμήσουν κιόλας τον Κώστα Καραμανλή. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους είναι έως και υβριστικοί για το πρόσωπό του. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος από βουλευτές που εκφράζουν την οργή τους για το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο. Αναρωτιούνται «γιατί ο Καραμανλής θέλει να παραδώσει την εξουσία». Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Π. Παναγιωτόπουλος.
«Θέλω να ακούσω έστω και μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό ή στον τόπο ή στην κυβέρνηση ή στον Καραμανλή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εκλογές», δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. «Η χώρα μας χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές. Κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση», συνέχισε. Κατά των εκλογών τάχθηκε και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οτι ο πρωθυπουργός «δεν χρειάζεται μυστικοσύμβουλους» υποστήριξε ο υπουργός Τουρισμού Κ. Μαρκόπουλος. «Ξέρει τι θα κάνει». τόνισε (στο «Μέγκα»). «Εγώ, πάντως, δεν πιστεύω ότι χρειάζονται εκλογές τώρα. Θα πρέπει να εξηγήσει το "γιατί". Ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι όποιος υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές «πρέπει να καταθέσει και τον λόγο ο οποίος να είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα». «Εγώ είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να δώσουμε τη μάχη ώστε η Ν.Δ. να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος εκλογών», δήλωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης.
Ο Μ. Λιάπης έκανε και τρίτη δήλωση χαρακτηρίζοντας καταστροφικές για τον Καραμανλή και τη Ν.Δ. τις εκλογές τον Οκτώβριο. Ανέβασε κι άλλο τους τόνους κατά Σουφλιά, Λούλη κ.ά. ο Σάββας Τσιτουρίδης. «Μην πάμε σε εκλογές και μετά πουν ότι ο Καραμανλής φταίει», τόνισε (9,89). «Οχι, αυτοί θα φταίνε». Ζήτησε τη σύγκληση κομματικού οργάνου και πρότεινε η κυβέρνηση να δώσει «την αίσθηση μιας συγκροτημένης και συντεταγμένης ομάδας» και να «τολμήσει να αγγίξει τους 10, 20, 30 νταβατζήδες, τους οποίους δεν τολμήσαμε ακόμα να αγγίξουμε όσο έπρεπε». «Να μην ψάχνουν για σωσίβια κάποιοι», έριξε το καρφί του ο Κ. Αγοραστός. «Θα είναι σαν να λέμε στον κόσμο "μη μας αφήσετε εμάς ώς τον Μάρτιο για να τα κάνουμε χειρότερα, δηλαδή αλλάξτε μας τώρα", δήλωσε ο Α. Ντινόπουλος (realfm).
«Είναι προφανές ότι αν γινόντουσαν εκλογές τώρα δεν θα προέκυπτε αυτοδυναμία, άρα ο τόπος θα έμπαινε σε μια περιπέτεια συνεχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων», είναι η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Θα τις αντιλαμβανόταν ο κόσμος ως μια παράδοση. Ενδεχομένως και ως μια φυγομαχία». «Αυτή τη στιγμή ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές», τόνισε και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της Ν.Δ., Γιάννης Τραγάκης. «Δεν μπορεί μια χώρα, μια κοινωνία κάθε 2-3 χρόνια να προσφεύγει στις κάλπες, δεν είναι σοβαρό», δήλωσε ο βουλευτής Β. Μαγγίνας. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για 4 χρόνια, δεν παρεκκλίνει του ρόλου της», δήλωσε ο βουλευτής Γ. Ορφανός. «Πιθανόν η Ν.Δ. να κατηγορηθεί για την ακυβερνησία που ενδεχομένως θα υπάρξει», υποστήριξε ο Θ. Γιαννόπουλος.

fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: