Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Εικόνα πλήρους διάλυσης εμφανίζουν πλέον η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, καθώς οι πάντες (υπουργοί και «γαλάζια» ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης) δεν παίρνουν καμία απόφαση για κανένα θέμα, καθώς περιμένουν την ανακοίνωση των κινήσεων του κ. Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι η προοπτική εκλογών μέσα στο φθινόπωρο κερδίζει διαρκώς έδαφος, στην... Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κυριαρχούν οι συζητήσεις για την ανάγκη ανασχηματισμού και εξάντλησης των περιθωρίων που θέτει ο κ. Γ. Παπανδρέου στον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να κρατά «κλειστά τα χαρτιά του», ακόμη και στους τακτικούς του συνομιλητές, έχει οδηγήσει στην εδραίωση ενός καθεστώτος ακυβερνησίας και παράλυσης της «κρατικής μηχανής» και ουδείς πλέον πείθεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «όλοι οι υπουργοί κάνουν τη δουλειά τους».
Την ίδια ώρα, το κενό που δημιουργεί η αναβλητικότητα Καραμανλή επιχειρεί να καλυφθεί με προτάσεις που δημόσια πλέον κάνουν υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, εντείνοντας την εικόνα σύγχυσης στην κομματική βάση της ΝΔ.
Η εικόνα διχασμού της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πιστοποιήθηκε χθες, καθώς οι υπουργοί που δεν επιθυμούν εκλογές πήραν τη σκυτάλη και απάντησαν στους συναδέλφους τους που επισημαίνουν την ανάγκη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας, κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι υπέρ της προσπάθειας για εξάντληση της τετραετίας και υπενθύμισε παλαιότερη πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση της τετραετούς διάρκειας της κυβερνητικής θητείας. Ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αντ. Σαμαράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (ρ/ς «Ηχώ της Μεσσηνίας»), τόνισε χαρακτηριστικά: «Πείτε μου έστω μισό επιχείρημα που να δείχνει ότι οι εκλογές κάνουν καλό είτε στη χώρα, είτε στην παράταξη, είτε στον Καραμανλή να το συζητήσουμε...».
Στο ίδιο μήκος «κινήθηκε» και ο υπουργός Υγείας, κ. Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε και δημόσια υπέρ της προώθησης δομικών αλλαγών στην κυβέρνηση και στην «κρατική μηχανή». «Η Ελλάδα» -επεσήμανε- «δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται ριζοσπαστικές τομές και αλλαγές, κάτι που μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση που έχει τη δύναμη, την εμπειρία και τη γνώση για να τις πραγματοποιήσει».
Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ζήτησε εμμέσως ριζικές αλλαγές στην κυβέρνηση. «Χρειάζεται ουσιαστικά νέα πολιτική νοοτροπία σαν αυτή που εξέπεμψε ο Κ. Καραμανλής το 1997 και το 2004 και έχει τη δύναμη να την εκπέμψει και τώρα», σημείωσε.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το κλίμα παραμένει εκρηκτικό και καθημερινά πληθαίνουν οι βουλευτές που τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών, θεωρώντας ότι μια τέτοια επιλογή θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον κ. Κ. Καραμανλή.
Ο Σ. ΤσιτουρίδηςΟ κ. Σ. Τσιτουρίδης επέμεινε στην άποψή του για την ανάγκη απόρριψης των σεναρίων περί εκλογών, λέγοντας: «Εγώ δεν έχω βρει ούτε έναν όλους αυτούς τους μήνες που να ψήφισε ΝΔ και να λέει ότι πρέπει να πάει ο τόπος σε εκλογές».
Η κυρία Κατ. Παπακώστα μίλησε για «ιδανικούς αυτόχειρες», ενώ ο κ. Μ. Χαρακόπουλος ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να θέσει τέλος στα σενάρια και στις φήμες, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του. «Η εντεινόμενη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησής της» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι αναμενόμενο να ενισχύει τα φαινόμενα παραλυσίας. Γι αυτό και θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: