Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ο Γιώργος απαντά στον Βενιζέλο…


Τι είπε κατά την παρουσίαση βιβλίου, του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Κεδίκογλου…

«Τομή με το παρελθόν» για να σταθεί η χώρα στα πόδια της ζήτησε από την Χαλκίδα ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην...
παρουσίαση βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου.

Μιλώντας για την «φυγή στο μέλλον» ως βασική προϋπόθεση για την οριστική σωτηρία της χώρας, τόνισε την ανάγκη όχι μόνο να βγούμε από το μνημόνιο, αφού αυτό αργά ή γρήγορα θα γίνει, αλλά και να έρθουμε σε ρήξη με το παρελθόν. «Πολλοί πολιτικοί σήμερα, πολλές πολιτικές δυνάμεις, που υπόσχονται είτε την έξοδο από το μνημόνιο είτε το σκίσιμο του μνημονίου, δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι υπήρχε θανάσιμο πρόβλημα στην Ελλάδα του 2009.

‘Καλά ήμασταν παλιότερα’, μας λένε. Για αυτό μιλάνε για επιστροφή στην ‘κανονικότητα’», είπε, απαντώντας εμμέσως και στο σύνθημα Βενιζέλου. 

Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική του θητεία, ανέφερε ενδεικτικά μόνο δέκα από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, από τον Καλλικράτη και τη Δι@υγεια, ως τις προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και τα αντικειμενικά κριτήρια για προαγωγές, για να τα φέρει σε αντιπαράθεση με όσους σήμερα υπόσχονται επιστροφή στο παρελθόν ως «εξαιρετικοί μεταρρυθμιστές σε ομιλίες» που μόλις κατέβουν από το μικρόφωνο αποδομούν όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια έγινε, όπως ειπε. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδωσε ευθύνες στην πενταετία Καραμανλή για όσα παρέδωσε στην κυβέρνησή του και επιτέθηκε στους «μετά Χριστόν προφήτες και παντογνώστες» για το τι έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει τότε. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν το 2010 στη θέση μας», είπε. Επιτέθηκε ακόμα σε «μία δομή και πρακτική πελατειακού καπιταλισμού που είχε δέσει το πολιτικό σύστημα στο άρμα μικρών ή μεγαλύτερων ισχυρών συμφερόντων ενάντια στο δημόσιο συμφέρον». «Δεν ήθελαν να στρέψει κάποιος τον προβολέα, το φως, πάνω τους, να βάλει κανόνες, να σταματήσει το πάρτι», είπε, σημειώνοντας με νόημα : «Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο ακόμη για την επανάσταση του αυτονόητου. Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα»… Περιγράφοντας μία κατάσταση όπου αναδεικνύεται απουσία μεταρρυθμιστικής πνοής, εθνικού σχεδίου και συναινεσης στο πολιτικό σκηνικό, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε κάθε περίπτωση ότι βρίσκει αισιοδοξία στον κόσμο. 

«Τώρα που η δημαγωγική σκόνη κατακάθεται, τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται από την ίδια την ιστορία, έχει δημιουργηθεί πιστεύω μία μάζα στην ελληνική κοινωνία για να ολοκληρωθεί η τομή με το παρελθόν», είπε, ποντάροντας όχι στην ‘μεταμνημονιακή’ Ελλάδα, αλλά στην απελευθερωμένη «Μεταπελατειακή Ελλάδα», των αξιών αντί των προνομίων. Σε μία ομιλία με πολλές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στην προσπάθεια των Ελλήνων και στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν άλλοι …πηδούσαν από το καράβι. 

«Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετήσει την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν», όπως είπε με νόημα…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: