Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Κόντρα Τίνας – Κατερίνας για το ταμείο των δασών

30 εκατ. ευρώ είναι αυτά...

Με ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώνεται σήμερα στη βουλή, η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τα καμένα της Αττικής παρά το γεγονός ότι οι γκρίνιες που εκδηλώθηκαν εντός και εκτός του κοινοβουλίου για το νομοθέτημα αναμένεται να επεκταθούν και στους πόρους που προέρχονται από τα δάση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι χθες, η Περιφέρεια Αττικής εξαντλώντας το χρονικό περιθώριο που της έδινε ο νόμος, υπέγραψε τελικά την πράξη κήρυξης των καμένων περιοχών της Αττικής ως αναδασωτέων, βγάζοντας ταυτόχρονα από το καθεστώς ομηρίας όσους θέλουν να χτίσουν και διαθέτουν νόμιμες οικοδομικές άδειες.

Η κουβέντα όμως για τα δάση μόλις αρχίζει. Όλα δείχνουν ότι σημείο τριβής θα αποτελέσουν τα έσοδα του «αμαρτωλού» Ταμείου Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πρόκειται να μεταπηδήσει «πακέτο» με τη διεύθυνση δασών στο ΥΠΕΚΑ.

“Αμαρτωλά λεφτά”…

Ο φορέας αυτός βάζει κάθε χρόνο στα ταμεία του σημαντικούς πόρους που υπολογίζονται μεταξύ 25 έως και 30 εκ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εσόδων του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών.

Πρόκειται για έσοδα από υλοτομίες, εμπόριο ρητίνης, ανταλλάγματα χρήσης για δημιουργία λατομείων κ.α

Ο σχεδιασμός της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, είναι η συνένωση του Ταμείου Δασών με το ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων), ένα άλλο εξίσου προβληματικό ταμείο που λειτουργεί στο υπουργείο, με σκοπό την δημιουργία ενός «πράσινου» κουμπαρά που θα χρηματοδοτεί με ξεκάθαρο και αδιάβλητο τρόπο έργα για το περιβάλλον.

Όμως ο σχεδιασμός της υπουργού Περιβάλλοντος, βγάζει «εκτός προϋπολογισμού» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ΥΠΑΑΤ χάνει πολύτιμους πόρους, που θα πρέπει να αναζητήσει αλλού, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου Ταμείου κάθε άλλο από χρηστή υπήρξε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2003 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος (3208) για την προστασία των δασών, ελάχιστα κονδύλια επέστρεψαν στα δάση. «Από τα 25 εκ. ευρώ που εκταμιεύονταν κάθε χρόνο από το ταμείο είναι ζήτημα εάν έφευγαν για δασικούς σκοπούς 5 έως 7 εκ. ευρώ» αναφέρει ο κ. Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός διευθυντής δασών και ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα επειδή ζητούσε οι πόροι αυτοί να επιστρέψουν στο περιβάλλον.

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα

Άλλωστε για το Φορέα Δασών βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομίας που αποκάλυψε μαύρη τρύπα άνω των 100-120 εκ. ευρώ. Πρόκειται για κονδύλια που διοχετεύτηκαν σε αλλότριους σκοπούς και όχι φυσικά για την αυτοχρηματοδότηση της δασοπονίας που ήταν ο αρχικός στόχος. Το θέμα είχαν αποκαλύψει τα στοιχεία και οι καταγγελίες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, η οποία είχε ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σήμερα η ίδια ομάδα δια του εκπροσώπου της κυρίου Βασίλη Αναστασόπουλου, υποστηρίζει ότι η υπόθεση περιπλέκεται καθώς η μεταφορά του Ειδικού Φορέα στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, του δίνει «προίκα» και το έλλειμμα των 120 εκ. ευρώ που προσδιορίζει το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών.
Με απλά λόγια η κυρία Μπιρμπίλη παίρνοντας το φορέα αυτό έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει και τα χαμένα κονδύλια, που ουδείς γνωρίζει που πήγαν.

Προς το παρόν το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για την δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Δασών ενώ δυστοκία επικρατεί και στον διορισμό του Γενικού Γραμματέα Περιβάλλοντος.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: