Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ανεργία δύο ταχυτήτων στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο

Η κρίση τονίζει τις αντιθέσεις


«Ψωμί και εργασία» γράφει ο τοίχος σε κάποιο ισπανικό δρόμο...
«Ψωμί και εργασία» γράφει ο τοίχος σε κάποιο ισπανικό δρόμο... (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ευρώπη «δύο ταχυτήτων» μαρτυρούν τα στοιχεία της ανεργίας, καθώς η οικονομική κρίση καθιστά περισσότερο ευδιάκριτες τις αντιθέσεις στην οικονομική κατάσταση των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου.

Την Τρίτη η Γερμανία ανακοίνωσε πτώση της ανεργίας σε χαμηλά 20ετίας, σε ποσοστό που αγγίζει το 6,8%, ή περίπου 3 εκατομμύρια ανέργους.

Από την άλλη πλευρά, οι άνεργοι στην Ισπανία υπερβαίνουν τα 4,5 εκατομμύρια, αγγίζοντας τα 5,5 εκατομμύρια, ή 23% του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένες μετρήσεις.

Στην Ισπανία το φαινόμενο της ανεργίας επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει διπλασιαστεί σε μία τετραετία, φθάνοντας στο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Στην οδυνηρή αυτή πραγματικότητα συνέτειναν ο απότομος τερματισμός μίας υπερδεκαετούς περιόδου ανάπτυξης του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η Γερμανία, αντίθετα, έχει καταφέρει να επιτύχει ένα σταθερό βηματισμό, ακόμα και στους ταραγμένους καιρούς της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008-9, έπειτα από μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε στην αγορά εργασίας τη διετία 2003-5.

Το τελευταίο αποτελεί και το επιχείρημα που ακούγεται κυρίως από τη γερμανική πλευρά για τις οδυνηρές αλλαγές που καλούνται να εφαρμόσουν οι χώρες που πλήττει περισσότερο η κρίση χρέους.

Οι χτυπητές αντιθέσεις στην ανεργία «κάθε άλλο παρά απειλούν να διασπάσουν την Ευρωζώνη» δηλώνει στους Financial Times ο Χ.Σμίντινγκ, οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Είναι αντιθέτως, το μονοπάτι της οικονομικής σύγκλισης και της βιώσιμης ανάπτυξης» συμπληρώνει.

«Αναμφίβολα η Ισπανία βρίσκεται στην απαρχή μιας διετούς φάσης ύφεσης και μεταρρυθμίσεων. Αλλά τα γερμανικά νούμερα ανεργίας δείχνουν ότι αξίζει τον κόπο. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι οδυνηρές, αλλά έχουν αποτέλεσμα» προσθέτει ο ίδιος.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιμένει σε αυτή τη λογική. Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και τα κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναστρέψουν την πορεία, παρά το γεγονός ότι και στην Ισπανία η κυβέρνηση περικόπτει δαπάνες και αυξάνει τους φόρους για να ανταποκριθεί στους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: