Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Φως - νερό - τηλέφωνο στα ...γρήγορα για τα αυθαίρετα

Χωρίς τα παλιά πρόστιμα όσα μπήκαν στη ρύθμιση


http://img.protothema.gr/5B3FB95389A7A407B97BD2AFD1896E2E.jpg

Διευκολύνσεις και παροχές σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που αφορά όσους κατέθεσαν αίτηση ήδη και υπήχθησαν στην διαδικασία τακτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουσιαστικά το δημόσιο παραιτείται από κάθε άλλο φόρο ή πρόστιμο, συμβιβαζόμενο με το ποσό που εισπράττει βάσει της ρυθμίσεως στην οποία το ΥΠΕΚΑ κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν –θέτοντάς το και ως ένα βασικό μέτρο στο Μνημόνιο.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος που εστάλη στις εφορίες προβλέπει ότι, προκειμένου να πάρει ρεύμα από την ΔΕΗ το αυθαίρετο ή άλλο ακίνητο με αλλαγή χρήση που υπάγεται στη ρύθμιση του ν.4014/2011:

- δεν θα να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της εφορίας.

- δεν θα απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να κατανομάσει στην εφορία τους βασικούς εργολάβους που ανέλαβαν την κατασκευή.

- δεν θα τρέχει στην ΔΟΥ ο ηλεκτρολόγος-εγκαταστάτης για να θεωρεί και να καταθέτει πιστοποιητικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση μετρητού ρεύματος.

Παρόλα αυτά, δεν προκύπτει από την εγκύκλιο πως καταργείται ανάλογη υποχρέωση να αναφέρει στην οικεία Εταιρία Υδρεύσεως το όνομα του υδραυλικού που εργάστηκε για τις συνδέσεις, προκειμένου να σταλούν τα στοιχεία του στην εφορία και να φορολογηθεί αυτός αναλόγως.

Επιπλέον δεν εφαρμόζονται για τα ακίνητα αυτά οι διατάξεις για το ελάχιστο κόστος οικοδομής (με βάση τα εργατικά κλπ), ούτε εκείνες για τον αντικειμενικό προδιορισμό των εσόδων εργολάβων, υπεργολάβων κλπ από αναγειρόμενες οικοδομές.

Στην εγκύκλιο τονίζεται πάντως πως, παρότι οι αυθαίρετες κατασκευές -με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου- απαλλάσσονται της επιβολής κυρώσεων και δεν υπόκεινται αναδρομικά σε ασφαλιστικές εισφορές και οποιονδήποτε φόρος, εν τούτοις όσοι τυχόν φόροι, τέλη και πρόστιμα έχουν ήδη καταβληθεί, δεν επιστρέφονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: