Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Γιούνκερ: Ποσό 75 δισ. θα ήταν κατάλληλο για την Πορτογαλία

nooz.gr
Έτοιμη να παρέμβει για τη "διάσωση" της Πορτογαλίας η ΕΕ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Για το ποσό των 75 δισ. ευρώ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Είμαστε προφανώς έτοιμοι να παρέμβουμε και να βοηθήσουμε, αλλά χρειάζεται πρώτα αίτημα της Πορτογαλίας", δήλωσε ο βέλγος Υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, πριν από τη Σύνοδο.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμά από την πλευρά του ότι εάν η Λισσαβόνα απευθύνει έκκληση για βοήθεια από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα ποσό 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι "κατάλληλο".

Πέρυσι, η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 85 δισ. ευρώ.

"Έχουμε την διαθέσιμη ικανότητα να βοηθήσουμε την Πορτογαλία, αν μας το ζητήσει, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε", πρόσθεσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ.

Στη Σύνοδο δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για βοήθεια στην Πορτογαλία, ωστόσο στα παρασκήνια το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει διότι οι αναταράξεις στην Πορτογαλία για άλλη μια φορά προκαλούν σεισμό στη ζώνη του ευρώ, η οποία παλεύει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο κατά μιας κρίσης δυσπιστίας.

Πορτογάλος εκπρόσωπος

Η απερχόμενη πορτογαλική κυβέρνηση "θα συνεχίσει να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της εναντίον του ενδεχομένου προσφυγής σε εξωτερική βοήθεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος της, Πέδρο Σίλβα Περέιρα.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Πορτογαλικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) Πέδρο Πάσος Κοέλιο, που φέρεται ως φαβορί για το αξίωμα του πρωθυπουργού σε περίπτωση εκλογών, δήλωσε ότι "ελπίζει" πως η χώρα του θα μπορέσει να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο. Και κρίνει ότι η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έχει "πλέον εντολή για να διαπραγματευτεί μια οικονομική διάσωση της χώρας".

"Τώρα είναι πολύ, πολύ σημαντικό όλοι εκείνοι που ομιλούν εξ ονόματος της Πορτογαλίας να πουν καθαρά ότι αισθάνονται δεσμευμένοι από το στόχο του προγράμματος", δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κρίνοντας ότι αυτό αφορά επίσης τη ζώνη του ευρώ ως σύνολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: