Βαρύ το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής
Ωστόσο, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις αγορές με ένα κοινό ψήφισμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν αντίπαλο από χτες την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία, με την χώρα να οδεύει προς εκλογές καθώς και προς τις …αγκάλες των μηχανισμών στήριξης, ήτοι του ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γνωστοποίησε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας εδώ και μήνες, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις». Ωστόσο, πορτογαλική κυβέρνηση πια δεν υφίσταται και εκείνη του Σόκρατες έπεσε επειδή ακριβώς δεν ψηφίστηκαν στη βουλή της χώρας τα μέτρα – “αυστηρές προϋποθέσεις” που επικαλείται ο Γιουνκέρ.
Ήδη, πάντως, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (διαβάστε περισσότερα στο http://www.capital.gr/News.asp?id=1158709) μεταδίδουν ότι η Πορτογαλία αναμένεται να ζητήσει σύντομα οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το μέγεθος του οικονομικού πακέτου να εκτιμάται μεταξύ 50 δισ. ευρώ και 100 δισ. ευρώ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου αναρριχάται σε επίπεδα ρεκόρ, κοντά στις 450 μονάδες, ενώ υπάρχουν μικρές πιέσεις και στα ομόλογα της Ισπανίας αλλά και στα δικά μας, όπου το spread παραμένει πάνω από τις 930 μονάδες.
Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις ευρωπαϊκές αγορές και το κλίμα που έχει βαρύνει στη Σύνοδο Κορυφής θεωρείται ότι προσφέρει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στην – έτσι κι αλλιώς απρόθυμη, γενικότερα – γερμανική πλευρά να φέρει προσκόμματα στις αποφάσεις, αφού η πτώση της πορτογαλικής κυβέρνησης δείχνει ότι οι εγγυήσεις – βλέπε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα – που θέλουν οι δανειστές κάθε άλλο παρά διασφαλισμένες είναι.
Η Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα γνωστοποίησε σήμερα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ότι πρόκειται να ζητήσει να γίνει σε πέντε χρόνια, αντί τριών, η συνεισφορά των χωρών - μελών σε μετρητά στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο έπειτα από δύο χρόνια.
Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που καταψηφίστηκε από την πορτογαλική βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή Σύνοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013.
Και η έγκριση της αύξησης των πόρων από στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στα 440 δισ. ευρώ, από τα 250 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα, καθώς και της δυνατότητα παρέμβασής του στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων, θεωρείται δεδομένη. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες – που, εν προκειμένω αποτελούν και την ουσία – του τρόπου με τον οποίο θα συντελεστούν αυτές οι αλλαγές είναι σαφές ότι μετατίθενται για επόμενη Σύνοδο – πιθανότατα εκείνη του Ιουνίου – εκτός πια κι αν η περίπτωση της Πορτογαλίας ηχήσει για τους πλην Μέρκελ ηγέτες ως κώδων κινδύνου για την ανάληψη άμεσης δράσης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου