Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Στόχος η χαλάρωση του δηµόσιου χρέους


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ του βρόχου του δηµοσίου χρέους θα µπορούσε να οδηγήσει η υιοθέτηση από την ευρωζώνη της συνολικής λύσης που συζητείται αυτήν την περίοδο για την Ευρώπη συνολικά, αλλά και την Ελλάδαειδικά.

Σύµφωνα µεεκτιµήσειςτραπεζικών πηγών, µε βάση αυτήν τη λύση η Ελλάδα θαµπορούσε να επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 90 δισ. ευρώ, σε τιµή 30% χαµηλότερη και να διαγράψει έτσι χρέος 27 δισ. ευρώ και παράλληλα να επιµηκύνει – µεοικειοθελείς συµφωνίες – τη διάρκεια οµολόγων αξίας 70 δισ. ευρώ που κατέχουν τράπεζες και ασφαλιστικά ταµεία, επιπλέον των 110 δισ. ευρώ του δανείου της τρόικας. Το τελευταίο είναι το πιο καινούργιοκαι «µυστικό» στοιχείο τηςλύσης, επειδήπαραπέµπει στην ιδέα της «αναδιάρθρωσης», την οποία ηκυβέρνηση έχει κατηγορηµατικά διαψεύσει. Τονίζεται όµως ότι στην προκειµένη περίπτωση µιλάµε για οικειοθελή συµφωνία.

Οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και υιοθετούν το βασικό σενάριο της ευρωλύσης πουπροβλέπει έναν συνδυασµό:

n Ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστενα µπορεί να χρηµατοδοτεί αυτός την επαναγορά χρέους των υπερχρεωµένων κρατών -µελών.

n Επιµήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα.

n Βελτίωσης των όρωνδανεισµού από την τρόικα, δηλαδή χαµηλότερου επιτοκίου.

Αναλυτικά, σύµφωνα µε τραπεζικές n Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισµός Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας χρηµατοδοτεί την Ελλάδα ή αγοράζει ο ίδιος το σύνολο σχεδόν των οµολόγων που έχει σήµερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ονοµαστικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, απευθύνεται στουςιδιώτες κατόχους οµολόγων από τουςοποίους εκτιµάται ότι µπορείνα επαναγοράσει οµόλογα ονοµαστικής αξίας 30-40 δισ. ευρώ. Από τις δυο αυτές πηγές µπορεί, εποµένως, να επαναγοράσει η Ελλάδα χρέος 90 δισ. ευρώ, σε τιµή περίπου 30% χαµηλότερη, όπως είναι σήµερα η τιµήαγοράς των δεκαετών οµολόγων. Ετσι, µπορεί να διαγράψει χρέος περίπου 27 δισ. ευρώ.«∆εν είναι µικρό το ποσό και µπορεί να αλλάξει ταδεδοµένα στη δυναµική του χρέους», σηµειώνει η τραπεζική πηγή, προσθέτοντας ότι µπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόµηση δαπανών για τόκους 2 δισ. ευρώ τον χρόνο.

n Η κυβέρνηση συµφωνεί µε τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταµεία σε µια «φιλική επιµήκυνση» των οµολόγων συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ περίπου που διακρατούν (20 δισ. ευρώ τα ταµεία και 50 δισ. ευρώ οι τράπεζες). Η επιµήκυνση µπορεί να είναι και µεγάλη, ναµετατραπούν οι τίτλοι σε 50ετείς, αφού αυτό δεν ενοχλεί τις τράπεζες, παρατηρείη τραπεζική πηγή. Σε αυτήν την περίπτωση πάντως, θα πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο των εν λόγω οµολόγων.

n Συµφωνείται, εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ηεπιµήκυνση του δανείου της τρόικας και χαµηλότερο επιτόκιο, αν και αυτό θα είναι αναλογικά υψηλότερο, λόγω µεγαλύτερης διάρκειας δανείου.

κές πηγές, ο συνδυασµός αυτός διαµορφώνει την εξής προοπτική για την Ελλάδα:


Επτά δείκτες για ενιαία οικονοµική πολιτική στην ευρωζώνη

Επτά τουλάχιστον δείκτες για εναρµόνιση στο πλαίσιο της οικονοµικής και κοινωνικής πολιτικής επιδιώκει να θεσµοθετήσει η Γερµανία, προκαλώντας ήδη αντιδράσεις σε χώρες µε ισχυρό σύστηµα κοινωνικής προστασίας, όπως το βέλγιο:
Εξοµοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, µε διασύνδεση στο προσδόκιµο ζωής και κατεύθυνση τα 7 χρόνια.

κατάργηση της άτά (ισχύει στο βέλγιο και την Κύπρο) και συγκράτηση των µισθών κάτω από το επίπεδο του ρυθµού ανάπτυξης.

σύνδεση των µισθών µε την παραγωγικότητα. άµεση αναγνώριση των επαγγελµατικών προσόντων που έχουν αποκτηθεί σε άλλη χώρα της ενωσης.

σαφείς προϋποθέσεις στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εξοµοίωση του φόρου επί των επιχειρήσεων.

μηδενισµός των ελλειµµάτων।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: