Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Προτείνονται 5 αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο Συνταγματική αναθεώρηση: Ή τώρα ή το 2021, λέει ο πρωθυπουργός


Συνταγματική αναθεώρηση: Ή τώρα ή το 2021, λέει ο πρωθυπουργός
Άμεση κατάθεση των γαλάζιων προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε ο πρωθυπουργός   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στην αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Η ευκαιρία της αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί, όποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη», είπε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του κόμματος. Συμπλήρωσε μάλιστα  ότι αν δεν προχωρήσει σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση, νέο Σύνταγμα μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλο εγχείρημα την πρόταση της ΝΔ, γιατί - όπως είπε θωρακίζει, ακόμη περισσότερο, θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου ενώ εξορθολογίζει τη λειτουργία των τριών εξουσιών και τη μεταξύ τους διάκριση.
Ο ίδιος έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες υπογραφές, με στόχο  η πρόταση να κατατεθεί ίσως και αύριο, Παρασκευή, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν γνώση του κειμένου οι βουλευτές όλων των κομμάτων και να ληφθεί απόφαση συγκρότησης Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πέντε αρμοδιότητες για τον Πρόεδρο

Μεταξύ άλλων, η ΝΔ επιδιώκει να επαναφέρει  πέντε αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θέλει να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από την υποχρεωτική διάλυση της Βουλής. 

Όπως έχει, ήδη, περιγράψει ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, προτείνεται εκλογή Προέδρου απευθείας από το λαό, εάν δεν συμπληρωθούν οι 180 βουλευτές που ορίζει το Σύνταγμα για εκλογή του από τη Βουλή.  Εναλλακτικά, προτείνεται να επιτραπεί η επ' αόριστον επανάληψης της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η ΝΔ προτείνει να δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι παρακάτω πέντε αρμοδιότητες οι οποίες είχαν καθιερωθεί με το Σύνταγμα του 1975:
  • Να συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όταν κατά την κρίση του υπάρχουν σοβαρές εθνικές περιστάσεις.
  • Να οριοθετεί αυστηρότερα τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προτείνει πρόωρη διάλυση της Βουλής για ανανέωση λαϊκής εντολής. Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ασφαλέστερη ολοκλήρωση της τετραετούς βουλευτικής περιόδου.
  • Να ανακτήσει την κυρωτική νομοθετική του αρμοδιότητα και να μην περιορίζεται πλέον στην απλή έκδοση και δημοσίευση νόμων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. 
  • Να μπορεί να προκηρύσσει δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ακόμη και διά της οδού της λαϊκής πρωτοβουλίας, υπό προϋποθέσεις.
  • Να απευθύνει διαγγέλματα, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του προέδρου της κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: