Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Παραιτήθηκε σύσσωμη η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος στην Αίγυπτο

Επιταχύνονται οι εξελίξεις


Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 12η ημέρα
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 12η ημέρα (Φωτογραφία: Reuters )
Κάιρο, Αίγυπτος
Σε μία προφανή κίνηση κατευνασμού των διαδηλωτών, παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο όχι όμως και ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ που διατηρεί το αξίωμα του προέδρου της χώρας.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ επιμένουν όμως στην αποχώρηση του Μομπάρακ και από την προεδρία της χώρας, απορριπτουν την κίνηση της ομαδικής παραίτησης και παραμένουν αμετακίνητοι, παρά το ότι η προθεσμία που του είχαν δώσει εξέπνευσε από την Παρασκευή.

Ο γενικός γραματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, Σαφουάτ Ελ-Σερίφ, αντικαταστάθηκε από τον Χοσάμ Μπαντράουι που θεωρείται ότι ανήκει στην φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος. Ανάμεσα στους παραιτηθέντες είναι και ο γιος του προέδρου Γκαμάλ Μουμπάρακ.

Σε μία πρώτη αντίδραση, οι ΗΠΑ αποτιμούν θετικά την παραίτηση του Γκαμάλ Μουμπάρακ. «Είναι ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας πολιτικής αλλαγής», σχολίασε ανώνυμα πηγή της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα.

Προσπάθειες αντικατάστασης του Μουμπάρακ

Εντωμεταξύ, οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση (ή απομάκρυνση, αν συμβεί αυτό τελικά) του Χόσνι Μουμπάρακ συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τους New York Times, o αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο

Επικαλούμενη υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, προσθέτει η εφημερίδα ότι αυτά τα σενάρια δεν προβλέπουν να ζητηθεί από τον αιγύπτιο πρόεδρο να αποσυρθεί άμεσα. Ωστόσο προβλέπουν τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, που θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.

Άλλο ένα σενάριο θέλει τον Μουμπάρακ να αποσύρεται στο σπίτι του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα ή να αναχωρήσει για τη Γερμανία για παρατεταμένο ιατρικό έλεγχο, όπως συνηθίζει να κάνει όλα τα χρόνια.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη και οι ΗΠΑ καλούν τον πρόεδρο «να λάβει τώρα τη σωστή απόφαση» τονίζοντας με έμφαση το «τώρα». Πραγματικές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις ζήτησε από τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής η Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, «έρχεται καταιγίδα να σαρώσει την περιοχή». Η υπουργός κάλεσε επίσης την αιγυπτιακή κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελεύθερες εκλογές.

Από την πλευρά του ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές αν του το ζητούσε ο λαός. «Είμαι παράγοντας αλλαγής στην Αίγυπτο. Αν γίνει, τότε θα έχω κάνει το καθήκον μου. Στέκομαι πάνω από τα κόμματα, κάτι που μου δίνει την ευελιξία να εκφραστώ ξεκάθαρα» δήλωσε -όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Παρέμβαση του στρατού προς τους διαδηλωτές

Στους διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ μίλησε το απόγευμα του Σαββάτου ο Χάσαν αλ Ροουένι, αξιωματικός του στρατού, ζητώντας να διακόψουν τις κινητοποιήσεις. «Έχετε όλοι δικαίωμα να εκφράσετε τον εαυτό σας αλλά, παρακαλώ, σώστε ό,τι έμεινε από την Αίγυπτο» τους είπε με το πλήθος να απαντά ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές πρέπει να απομακρυνθούν για να αποκατασταθεί η οικονομική ζωή στην πόλη, είπε ο Ροουένι. «Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε το δρόμο στην πλατεία, χρειαζόμαστε να αρχίσει ξανά η κυκλοφορία μέσω της Ταχρίρ. Οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στην Ταχρίρ, αλλά όχι στο δρόμο«, τους είπε.

Νωρίτερα ο στρατός μετακίνησε ορισμένους από τους διαδηλωτές για να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσει να ξαναρχίσει η κυκλοφορία στους δρόμους της
πλατείας. Ο στρατός, που γενικά στηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, έχει άτυπα αναλάβει να φτιάξει μία ουδέτερη ζώνη στην πλατεία και να κρατήσει σε απόσταση τους φιλοκυβερνητικούς από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το AFP όταν οι συγκεντρωμένοι άκουσαν νωρίς το Σάββατο τους κινητήρες των αρμάτων να τίθενται σε λειτουργία δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, φοβούμενοι νέα αιματοχυσία.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ακούγονταν στην πλατεία σποραδικά πυρά, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό από πού προέρχονταν. Εντωμεταξύ, οι στρατιώτες πραγματοποιούν σωματικούς ελέγχους όσων εισέρχονται στην πλατεία, ψάχνοντας για όπλα, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί το αιματοκύλισμα των τελευταίων ημερών ενώ ελέγχουν τις ταυτότητες των διαδηλωτών.
Την Παρασκευή ένας Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι τις προηγούμενες μέρες, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως είπε η σύζυγός του στο κανάλι Αλ Τζαζίρα. Ο Αχμέτ Μοχάμεντ Μαχμούντ εργαζόταν για την κρατική ημερήσια εφημερίδα αλ-Αχράμ του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο στρατός έλαβε εντολές να συνδράμει και να προστατεύει τους ξένους δημοσιογράφους. Το αραβόφωνο δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την ίδια στιγμή πως το γραφεί του στο Κάιρο δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του.

Έμφαση στην οικονομία δίνει ο Μουμπάρακ

Τη δική του απάντηση στα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες επιχειρεί να δώσει ο Χόσνι Μουμπάρακ, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με υπουργούς που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτών σε σχέση με τη φτώχεια και την άνοδο των τιμών.

Την Κυριακή, πρώτη εργάσιμη ημέρα της νέας εβδομάδας, θα ξανανοίξουν οι τράπεζες που παρέμεναν κλειστές για μία εβδομάδα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: