Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Χιώτης
(από το Βήμα της Κυριακής)


Εντός της προσεχούς εβδομάδος θα αρχίσει στο ΠαΣοΚ η διαδικασία συλλογής υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης περί συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Παρά τις έντονες επιφυλάξεις που διατηρούν σημαντικά στελέχη του Κινήματος για την πρωτοβουλία αυτή, αλλά και την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρεί πως το ΠαΣοΚ κατασκευάζει ενόχους, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε οριστικά να προχωρήσει, εκτιμώντας πως η κοινοβουλευτική έρευνα θα αναδείξει ακόμη...
περισσότερο τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και την αναγκαιότητα των νέων οικονομικών μέτρων. Με συντονισμένες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των επιτελών του Πρωθυπουργού η κυβέρνηση κατόρθωσε να καταστείλει τις αντιδράσεις που ξέσπασαν από βουλευτές και υπουργούς, οι οποίοι εκφράζουν φόβους πως αυτή η διαδικασία θα «βγάλει και τα άπλυτα του ΠαΣοΚ στη φόρα» και θα εκθέσει περαιτέρω τη χώρα στο εξωτερικό.
Αντίστοιχες διαβουλεύσεις έχουν αρχίσει και στη ΝΔ καθώς η Ρηγίλλης και ο κ. Αντ. Σαμαράς καλούνται να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σχοινί, αφού ούτε τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή πρέπει να αποδοκιμάσουν αλλά ούτε και την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης μπορούν να υπερασπιστούν.
Οπως πληροφορείται «Το Βήμα» η πρόταση του ΠαΣοΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αμέσως μετά θα τεθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συγκρότησή της, όμως, μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά καθώς συνεργάτες του Πρωθυπουργού εισηγούνται να αρχίσουν οι εργασίες της επιτροπής, αφού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες όλων των άλλων που εκκρεμούν, δηλαδή των υποθέσεων της Siemens, του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, του Χρηματιστηρίου και της Cosmote- «Γερμανός». Η εισήγηση αυτή εμπεριέχει πονηρό σκεπτικό: το ΠαΣοΚ θα χρειάζεται περισσότερο τις εντυπώσεις που θα επιδιώξει κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, μετά την άνοιξη, οπότε η εμπιστοσύνη και ανοχή της κοινής γνώμης προς το ΠαΣοΚ θα έχουν πιθανώς αρχίσει να εξασθενούν.
Από την άλλη πλευρά, το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αποφασίσει ποια περίοδο θα ζητήσει να διερευνηθεί καθώς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δεχθεί να αρχίσει η διερεύνηση από το 1981, όπως επιμένει ο κ. Σαμαράς. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως η ΝΔ δεν θα αρνηθεί και δεν θα μποϊκοτάρει την Εξεταστική Επιτροπή, όποια περίοδο και αν επιλέξει, και γι΄ αυτό δεν πρόκειται να δεχθεί την επέκταση της έρευνας πέραν της δεκαετίας. Με άλλα λόγια το ΠαΣοΚ προσανατολίζεται να προτείνει τη διερεύνηση μόνο της πενταετίας 2004- 2009, και αν εγερθούν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε να δεχθεί τη διερεύνηση της περιόδου 2000- 2009.
Ακόμη και αν ακολουθήσει όμως αυτή τη στρατηγική, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία. Στελέχη του ΠαΣοΚ που πρόσκεινται στον κ. Κ. Σημίτη εκφράζουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι αν η έρευνα επεκταθεί πέραν της πενταετίας της διακυβέρνησης Καραμανλή τότε θα κατηγορηθεί ο ίδιος και οι τότε υπουργοί του πως κατέφυγαν επίσης σε μεθόδους κρυφού δανεισμού, αλλά και σε αλχημείες των οικονομικών δεικτών, για να διατηρήσουν το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από τα επίπεδα του 3%.
«Δεν είναι ώρα τώρα να ανοίξουμε πόλεμο με το Σημίτη, τον Γιάννο ή τον Χριστοδουλάκη» παρατηρούν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί, επισημαίνοντας πως η επιλογή της Εξεταστικής μπορεί να αποδειχθεί κίνηση υψηλού ρίσκου.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: