Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

"ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΑΡΓΗΣΑΝ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ"...


Ρεπορτάζ : Γ. Χατζηδημητρίου
(από το Έθνος της Κυριακής)


Την ώρα που πυκνώνουν τα ανησυχητικά σενάρια και η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για τη λήψη και νέων επαχθέστερων περιοριστικών μέτρων που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, οι πολίτες στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιγραμματικά συνοψίζεται στη διαπίστωση «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται σε σωστό δρόμο, αλλά άργησαν αδικαιολόγητα...». Στην κρίση των πολιτών φαίνεται ότι βαρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν...
δεν παράγει αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες για τις αλλαγές και τις κινήσεις που σχεδιάζει, ανακοινώνει δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι μετέωρα, αφού δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή.
Παρά την αφλογιστία που διαπιστώνεται, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ποσοστό 57,6% αναγνωρίζει πως ό,τι ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση, έναντι 36,5% που διαπιστώνει το αντίθετο.
Μια κριτική ματιά στα ευρήματα, ωστόσο, δείχνει ότι στις ζωτικότερες παραγωγικά ηλικίες μεταξύ 35 και 44 ετών, που δέχονται με μεγαλύτερη ένταση τα κύματα της κρίσης, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός και οι θετικές γνώμες υποχωρούν στο 48%, ενώ αυξάνονται οι αρνητικές στο 45,5%.
Και βέβαια, όπως είναι φυσικό, περισσότερο δείχνουν να θορυβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ενα από τα ηχηρότερα μηνύματα, όμως, που στέλνουν οι πολίτες, με το θεαματικό 74,2%, είναι ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.
Στις δυναμικές ηλικίες, μάλιστα, μεταξύ 18-34 ετών που εισέρχονται στην παραγωγή, το ποσοστό αυτό εξακοντίζεται στο 83,5%, ενώ και στις συνετές ηλικίες των 65 και άνω εντυπωσιάζει το 66,5% που συντάσσεται με αυτήν την άποψη.
Είναι, επίσης, ενδεικτικό των συλλογικών διαθέσεων το γεγονός ότι την εκδοχή της κυβερνητικής βραδυπορίας υποστηρίζουν μαζικά οι οπαδοί της ΝΔ (86,4%) και των άλλων κομμάτων (78,7%), αποκαλύπτοντας, αν μη τι άλλο, ψυχολογική ετοιμότητα να υποδεχθούν μέτρα που θα ταράζουν το τέλμα της ακινησίας των τελευταίων χρόνων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: