Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Παπανδρέου στο υπουργικό: «Δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα» «Θυσίες για να αποφύγουμε την καταστροφή»


.tanea.gr

Ως επώδυνα, αλλά αναγκαία για τη σωτηρία της χώρας παρουσίασε τα μέτρα ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή για την κυβέρνηση. Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι από τη νέα λιτότητα δεν θα θιγούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Σε μία συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει τους βουλευτές να παραιτηθούν από τα "δώρα" τους.

Ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή δεν θα λάμβανε αυτά τα μέτρα (τις περικοπές στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις) αν δεν δεχόταν την πίεση των εταίρων και των πιστωτών. Χαρακτήρισε αυτά τα μέτρα «έκτακτα» και είπε ότι θα τα είχαμε αποφύγει αν είχαμε ελευθερία κινήσεων και χρόνο, αλλά οι συνθήκες τώρα «δεν είναι ομαλές».

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Δεν είμαι στην εξουσία για την εξουσία. Είμαι για την προσφορά. Θέλω στο τέλος της θητείας μου να μην παραδώσω μια χρεοκοπημένη, αλλά μία αναγεννημένη Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά. Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι οι περικοπές σε συντάξεις και μισθούς δεν συμβαδίζουν με την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι «κόκκινη γραμμή» του ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα το εθνικό συμφέρον.

Εξηγώντας πώς η κυβέρνηση έφτασε στη συγκρότηση και την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το πρώτο του μέλημα ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. «Χωρίς να απεκδυθώ τις ευθύνες της πατρίδας μου, από την πρώτη σύνοδο κορυφής που συμμετείχα ως πρωθυπουργός, τόνισα προς τους εταίρους ότι η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά απειλεί την ευστάθεια του νομίσματος. Κάποιοι συμμερίστηκαν την ανησυχία μου, ενώ κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι επιχειρώ να κατασκευάσω ένα άλλοθι», σημείωσε και εμμέσως άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησε η Γερμανία: «Οι αγορές εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις αμφισημίες. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και εύκολη λεία για τους κερδοσκόπους. Και τώρα το κόστος της "κατάσβεσης" αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Αλλά μεγαλύτερο θα είναι και το βάρος για τους Έλληνες πολίτες».

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην απόφαση της Ε.Ε. για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης, έκανε λόγο για «απόφαση ιστορική χωρίς προηγούμενο για την Ευρώπη». «Σκεφθείτε πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν υπήρχε αυτή η απόφαση» είπε και αναγνώρισε το βάρος που πέφτει στους ώμους των πολιτών. «Γνωρίζω ότι οι συμπολιτες θα υποστούν μεγάλες θυσίες. Όμως η εναλλακτική πορεία θα ήταν η καταστροφή. Δεν είναι για μένα ευχάριστη απόφαση. Αλλά είμαστε εδώ για να πάρουμε σωστές αποφάσεις για τον τόπο. Αυτή είναι η ευθύνη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: