Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

“Ανακάλυψαν” και ...τιτλοποίηση του Παρθενώνα!

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Financial Times

Όλα νομίζαμε ότι τα είχαμε δει και τα είχαμε διαβάσει, αλλά φαίνεται πως οι «φίλοι» μας στους Financial Times, την έγκριτη κατά τα άλλα βρετανική οικονομική εφημερίδα, μας φύλαγαν κι άλλες εκπλήξεις!

Η εφημερίδα, η οποία έχει αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε έναν υπέρ πάντων «αγώνα» κατά της Ελλάδας και της πολιτικής της ηγεσίας, τωρινής και παρελθούσης, εστιάζοντας σε παντός είδους υπαρκτά αλλά ενδεχομένως και φανταστικά περιστατικά για να «αποδείξουν» (;) την αναξιοπιστία της χώρας μας και να προκαταλάβουν (;) ακόμα δυσμενέστερες εξελίξεις, σήμερα αίφνης δημοσιεύει ένα άρθρο με τίτλο: «Γιατί να μην ‘τιτλοποιήσουμε’ και τον Παρθενώνα;».

Η συντάκτης του συγκεκριμένου κομματιού αποδίδει στον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ένα «σχέδιο» τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων της χώρας μας από τα εισιτήρια των ξένων τουριστών που θα επισκέπτονταν τον Παρθενώνα και τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους σε μια περίοδο αρκετών ετών.

Τα περί ων ο λόγος έσοδα θα λειτουργούσαν ως αντάλλαγμα σε δάνειο, πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που θα λάμβανε η χώρα από κονσόρτιουμ τραπεζών (κατά το κείμενο των Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank και Citi).

Πάντα σύμφωνα με τους FT η «ιδέα» αυτή τελικώς δεν υλοποιήθηκε κυρίως επειδή «προσέκρουσε» στις εντονότατες αντιδράσεις των αρχαιολόγων που δεν ήθελαν επ΄ουδενί να μετατραπούν τα ιστορικά μνημεία της Ελλάδας σε ένα είδος Disney-style θεματικών πάρκων ...

Εν τω μεταξύ ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η ανακίνηση του θέματος του swap του ελληνικού χρέους από αμερικανική εφημερίδα, αλλά και από το περιοδικό Spiegel.
Όπως δηλώνει στο protothema. gr ο τότε υπεύθυνος διαχείρισης του ελληνικού χρέους κ. Χρ. Σαρδελής «όλη η συζήτηση κατατείνει στο πως η Ελλάδα εισήλθε στην ΟΝΕ. Κι όμως, η Εurostat ήταν ενήμερη και αυτή η διαδικασία ήταν νόμιμη, αφού χρησιμοποιήθηκε και από άλλα κράτη. Εάν δούμε μάλιστα την επίδραση που είχε στο έλλειμμα ήταν 0,12% και -1,2% για το χρέος, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε και από την κυβέρνηση της Ν.Ε»...
«Είναι λάθος η συζήτηση για το swap γιατί καταλήγει στο πως μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και αποτελεί ερωτηματικό η εμπλοκή της Goldman Sachs η οποία έχει πρωταγωνιστήσει τελευταία στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Εκτός εάν θέλουμε τώρα να βγάλουμε τα μάτια μόνοι μας» καταλήγει ο κ. Σαρδελής.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: