Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΟΣΟ ΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΟΡΕΞΗ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Μοσχονάς

Επειτα από έντονες πιέσεις από ομάδα εταίρων, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε χθες να πάρει σειρά επιπρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί, μέχρι τις 16 Μαρτίου που θα συνέλθει το επόμενο Ecofin, ότι με τα μέτρα του προγράμματος σταθερότητας υπάρχει κίνδυνος απόκλισης...
από το στόχο που έχει τεθεί για το 2010, δηλαδή μείωση κατά 4% του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οπως ανακοίνωσαν μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών της ευρωζώνης ο πρόεδρος των «16» Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο αρμόδιος Επίτροπος Ολι Ρεν :
* Η κυβέρνηση θα υποβάλει μέχρι τις 16 Μαρτίου έκθεση στις Βρυξέλλες για την πορεία των μέτρων του προγράμματος σταθερότητας. Με βάση την έκθεση των Αθηνών και το πόρισμα των διαφόρων εμπειρογνωμόνων (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ), η Κομισιόν θα υποβάλει στο Συμβούλιο δική της έκθεση. Εάν διαπιστωθεί κίνδυνος απόκλισης από το στόχο της μείωσης του 4% του ΑΕΠ το 2010, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει πρόσθετα μέτρα. Τη σχετική πρόταση στους «27» θα υποβάλει η Κομισιόν.
* Τα πρόσθετα μέτρα θα περιλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολόγησης στην ενέργεια και αύξηση στη φορολόγηση στα είδη πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.
* Το Ecofin θα υιοθετήσει την πρόταση για τα πρόσθετα μέτρα της Επιτροπής με τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Στην ψηφοφορία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα...
* Οι υπουργοί των «16» θα επεξεργαστούν μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, σε περίπτωση που μετά τις 16 Μαρτίου συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Τα μέτρα αυτά δεν θα ανακοινωθούν δημόσια.
Ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ αρνήθηκε ότι αφήνει από σήμερα μέχρι τις 16 Μαρτίου την Ελλάδα στο έλεος των αγορών. Πρέπει να συγκρατήσουμε, είπε, τρία πράγματα : 1) Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, 2) Το πρόγραμμα σταθερότητας είναι φιλόδοξο, συνεπώς υπάρχει κίνδυνος απόκλισης, και 3) σε περίπτωση που χρειαστεί, η ευρωζώνη θα παρέμβει με συντονισμένα μέτρα για την προστασία της Ελλάδας...
Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση είχαν ενταθεί τις τελευταίες μέρες. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ζήτησε την Κυριακή, σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι, να πάρει η ελληνική κυβέρνηση «περισσότερα μέτρα ώστε το σχέδιο ανάκαμψης να γίνει πιο αξιόπιστο».
Αύξηση ΦΠΑ
Ο Τρισέ, λοιπόν, ζητούσε από τους υπουργούς της ευρωζώνης να σκληρύνουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, απαιτώντας, πέραν των μέτρων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, των συμπληρωματικών μέτρων που ανήγγειλε η κυβέρνηση και του Σχεδίου Β', σειρά νέων μέτρων, όπως αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση της φορολογίας στην ενέργεια καθώς και στα είδη πολυτελείας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται ότι ενεργεί κατόπιν εντολών της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει έντονο εσωτερικό πρόβλημα.
Τη σκυτάλη πήρε αμέσως ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος εκτίμησε χθες ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει εγκαίρως και νέα συμπληρωματικά μέτρα για τη μείωση του χρέους της.
Ερωτηθείς σχετικά, ο προεδρεύων της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί στους κόλπους της Ευρώπης των «16». Πάντως, αποσαφήνισε ότι δεν είναι αναγκαία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων από τώρα και ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του Μαρτίου. Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί μία ομάδα υπουργών της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν επιθυμεί να μπει το μαχαίρι στον λαιμό της Ελλάδας.
«Τιτανικός»
Πληροφορηθείς για τις δηλώσεις περί άμεσης λήψης επιπρόσθετων μέτρων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε χθες στο «Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής», μία από τις πολλές «δεξαμενές σκέψης» που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις Βρυξέλλες, εξέφρασε την αντίθεσή του εκτιμώντας ότι μια «πιο σαφής στήριξη» από την πλευρά των εταίρων προς την Ελλάδα «θα ήταν χρησιμότερη» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αγορών. «Η ανακοίνωση από τώρα νέων μέτρων θα είναι ένα κακό σινιάλο ακόμη και για τις αγορές», είπε ο υπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι τα επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν, αν χρειαστεί, μετά την αξιολόγηση του Μαρτίου. Και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία ημέρα»...

/fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: