Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Παπανδρέου: Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Εξαιρετικό χαρακτήρισε το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ITAR - TAss. "Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μας οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες" δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Οι σχέσεις της ΕΕ. με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα", είπε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι , "η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση".

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως και σταθερά υπέρ της συνεργασίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας "ακόμη και στις δύσκολες περιόδους". Στηρίζουμε "την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ "η οποία έδωσε την εναρκτήρια ώθηση για το διάλογο για μία νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας" ο οποίος ξεκίνησε και εξελίσσεται βάσει της λεγόμενης "διαδικασίας της Κέρκυρας".

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό. "Δυστυχώς δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας, τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: