(από ΤΑ ΝΕΑ)
Λίγες µόνο ώρες κράτησε η ευφορία για τη σωτηρία της Ιρλανδίας µε 85 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ∆ΝΤ, αφού χθες οι αγορές επιτέθηκαν ξανά στις πιο ευάλωτες οικονοµίες της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των κρατικών οµολόγων έφτασαν ξανά σε...
επίπεδα ρεκόρ, φουντώνοντας πάλι τους φόβους για ντόµινο.
Το ευρώ βούτηξεκάτω από τα 1,31 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους δύοµήνες, τα χρηµατιστήρια έχασαν τα κέρδη 1% που σηµείωναν αρχικά και βυθίστηκαν έως2%, ενώ νέο άλµα σηµείωσε το κόστος δανεισµού(spreads) αρκετών χωρών.
Το ανησυχητικό είναι ότι, µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, οι κερδοσκόποι δεν χτυπούν πλέον (µόνο) την Πορτογαλία – για την οποία αυξάνονται οι φωνές κορυφαίων οικονοµολόγων, όπως του Ν. Ρουµπινί, να ενταχθεί τώρα κι αυτή στον µηχανισµό στήριξης τηςΕ.Ε., ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο κυκλώνας που λέγεται ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει αρχίσει πλέον να πλησιάζει επικίνδυνα την Ισπανία και την Ιταλία, που είδαν χθες το κόστος δανεισµού τους νααυξάνεται σηµαντικά – παρά τις διαβεβαιώσειςκορυφαίων ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων ότι το ευρώ ξεφεύγει από τον κίνδυνο µετά τη σανίδα σωτηρίας που έριξε η τρόικα στην Ιρλανδία.
Τα spreads της Ισπανίας αυξήθηκαν χθες 30 µονάδες φθάνοντας τις 270, ενώ της Ιταλίας 25 µονάδες, πλησιάζοντας επικίνδυνα τις 200 µονάδες βάσης. Σε χθεσινή δηµοπρασία δεκαετώνκρατικών ιταλικών οµολόγων, µάλιστα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν 0,5%, φτάνοντας το 4,4%. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών οµολόγων έφτασαν το 5,2% και των πορτογαλικών το 6,7%.
«Υπάρχει αφθονία κεφαλαίων για να καλυφθεί η Πορτογαλία, µια από τις µικρότερες χώρες της ευρωζώνης, που συνεισφέρει λιγότερο από το 2% στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ», είπε ο Ρουµπινί σε συνέντευξή του, σύµφωνα µε το Associated Press, χτυπώντας όµως το καµπανάκι του κινδύνου. Οπως είπε, το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχουν (σήµερα στο ταµείο σσωτηρίας) αρκετά χρήµατα, προσθέτοντας για την Ισπανία ότι η ισπανική οικονοµία «είναι πολύ µεγάλη για να σωθεί».
Επίθεση στους κερδοσκόπους
Παρά τη χθεσινή γερµανική υποχώρηση στο θέµα τηςσυµµετοχής των ιδιωτώνστον µόνιµο µηχανισµό, οι αγορές συνέχισαν την επίθεση. Αυτό οφείλεταιεν µέρει, σύµφωναµε οικονοµολόγους που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ασάφεια πουεξακολουθεί να υπάρχει για τον ακριβή ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε µελλοντικές σωτηρίες χωρών. Νωρίτερα, η υπουργός Οικονοµικών της Γαλλίας Κ. Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει τις αγορές «παράλογες» και κατηγόρησε επενδυτές ότι ακολουθούν συµπεριφορά «προβάτων», χωρίς να αξιολογούν σωστά τα κρατικά χρέη στην Ευρώπη. Ογερµανός οµόλογός της Β. Σόιµπλε είπε ότι η κερδοσκοπία ενάντια σε χώρεςτης ευρωζώνης «δεν είναι λογική» και τόνισεότι η σωτηρία της Ιρλανδίας ήταν πολύ σηµαντική, για να αποφευχθεί ντόµινο στην ευρωζώνη.
Αλµα ανεργίας στο 15% προβλέπει η Κοµισιόν
Άλμα της ανεργίας στην Ελλάδα φέτος και τα επόµενα δύο χρόνια προβλέπει η Κοµισιόν στην έκθεση που δηµοσιοποίησε χθες, ενώ θεωρεί πως θα υπάρξει ανοµοιογενής ανάπτυξη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Συγκεκριµένα, η Κοµισιόν προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέλθει στη χώρα µας από 12,5% φέτος σε 15% το 2011 και 15,2% το 2012, ποσοστά τα οποία υπερβαίνουν τα αντίστοιχα που περιλαµβάνονται στον προϋπολογισµό της κυβέρνησης (12,1% για φέτος, 14,6% για του χρόνου και 14,2% το 2012).
Επίσης η Κοµισιόν προβλέπει έλλειµµα προϋπολογισµού 9,6% φέτος, 7,4% το 2011 και 7,6% το 2012.
Ιδιαίτερα για το 2012 όµως δεν έχει υπολογίσει τα µέτρα που λαµβάνει η Αθήνα για την αντιµετώπιση της κρίσης. Οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι 9,4% για φέτος, 7,4% για του χρόνου και 6,5% για το 2012. Η ύφεση φέτος προβλέπεται ότι θα φτάσει το 4,2%, του χρόνου το 3%, ενώ ανάπτυξη 1,1% προβλέπεται για το 2012 η οποία θα αρχίσει από τα µέσα του 2011.
Ψήφος εµπιστοσύνης
Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα µπορεί να τα καταφέρει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεµβούργου και πρόεδρος του Eurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ. «Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι µπορείτε, παρά τις δυσκολίες τις οποίες σήµερα αντιµετωπίζετε, να τα καταφέρετε», είπε. Ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν από την πλευρά του τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν την επιµήκυνση της αποπληρωµής του δανείου της Ελλάδας σε αντίστοιχο χρονικό διάστηµα µε αυτό της Ιρλανδίας. Συνολικά για την κατάσταση που διαµορφώνεται σήµερα στην Ε.Ε. ο Ρεν επισήµανε ότι θα γίνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να διαφυλάξουµε τη χρηµατοοικονοµική σταθερότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου