Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ο ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσίτουνας

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κι αν αστοχήσει, μα αν αστοχήσει μια και δυο, πάλι αντρειωμένος θα ’ναι, πάντα ’ν’ η πόρτα του ανοιχτή κι η τάβλαν του στρωμένη και τ’ αργυρό του το σκαμνί όμορφα στολισμένο και καρτερεί τσι φίλους του». Με τους στίχους του ριζίτικου αυτού τραγουδιού δεκάδες μαυροφορεμένοι βρακοφόροι και εκατοντάδες φίλοι του συνόδευσαν το απόγευμα του Σαββάτου τον Νίκο Κακαουνάκη στην τελευταία...
του κατοικία στο κοιμητήριο Παρθενώνας στην Κίσσαμο.
Ολα έγιναν όπως επιβάλλει η παράδοση στη μεγαλόνησο. Με μπαλοθιές, ριζίτικα και μαντινάδες οι Κρητικοί συνόδεψαν τον δικό τους Νικόλα στο μητροπολιτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσσαμο, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου. Στη συνέχεια όλοι μαζί τον συνόδευσαν στο κοιμητήριο ψιθυρίζοντας ριζίτικους σκοπούς που τόσο πολύ αγάπησε και τραγούδησε και ο ίδιος ο Νίκος.
«Είχε τη χάρη να κερδίζει τους γύρω του με την απλότητα και το χαρακτήρα του. Εφυγε ένας αγωνιστής της ζωής, της δημοκρατίας και της ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας». Με αυτό το λιτό αλλά περιεκτικό επικήδειο λόγο τον αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Κισσάμου Αντώνης Σχετάκης. Παρόντες στο ύστατο χαίρε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ήταν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης. Επίσης, αρκετοί βουλευτές της Κρήτης, πλήθος κόσμου και δεκάδες δημοσιογράφοι που γνώρισαν και αγάπησαν τον Νίκο. Ο Παντελής Καψής, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Τάσος Τέλλογλου, ο Αλέξης Παπαχελάς, ο Αντώνης Κοκορίκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και το μέλος της ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ Αρέτη Σιδηροκαστρίτου και όλοι οι συνεργάτες του από την εφημερίδα «Στο Καρφί».
Στεφάνια κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων,, εκ μέρους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, της ΠΑΕ Ολυμπιακός, καθώς και από αρκετούς κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας. Ομως αυτό που δεν περιγράφεται με λόγια ήταν η λαοθάλασσα από απλούς ανθρώπους που με δάκρυα στα μάτια, παρά την αντικειμενική δυσκολία λόγω των εορταστικών ημερών, παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία για να τιμήσουν τον άνθρωπο που έδωσε μάχες για να ακουστεί η δική τους φωνή στα μέσα ενημέρωσης. Να αποχαιρετήσουν με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο τον «πρεσβευτή της Κρήτης», όπως έλεγαν, τον άνθρωπο που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την προβολή της μεγαλονήσου.
Απαρηγόρητες οι κόρες του Νίκου Κακαουνάκη Δήμητρα και Μαριάννα, με μια ολοσέλιδη καταχώριση στο «Καρφί» μιας παλιάς οικογενειακής φωτογραφίας του Νίκου με τη μάνα του και τα αδέρφια του και ενός δεκαπεντασύλλαβου ριζίτικου αποχαιρέτησαν με τον πιο διακριτικό τρόπο τον πατέρα τους, καταγράφοντας παράλληλα τη μεγάλη αγάπη του δημοσιογράφου για τη μάνα του, την κυρά Μαρία: «Οψές αργά επέρνουνα απ' του χάροντα την πόρτα κι άκουσα τη χαρόντισσα και μάλωνε το χάρο: Χάρε μου, δεν σου το 'λεγα, χάρε μου, δεν σου το ’πα, όπου ’ναι πέντε παίρνουν δυο κι όπου ’ναι τρεις τον έναν και όπου ’ναι δυο κι αμοναχοί μην τσι ξεζευγαρώνεις».
Μόλις έγινε η ταφή του μεγάλου δημοσιογράφου "άνοιξαν" οι ουρανοί. Καθόλου τυχαίο. Σύμφωνα με τους Κρητικούς "όταν ξεκινάει βροχή σε μια κηδεία, τότε αυτό σημαίνει ότι εκείνος που φεύγει ήταν γενναίος". Και ειδικά στην περίπτωση του Νίκου Κακαουνάκη δεν έχουν άδικο...

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: