Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΤΣΙΓΑΡΑ, ΠΟΤΑ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Αυξήσεις φωτιά, άνω του 10% που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010, έρχονται στους φόρους των τσιγάρων και των ποτών. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα όπλα της για να μειώσει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα και να ικανοποιήσει έτσι τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το συγκεκριμένο εισπρακτικό μέτρο προκειμένου να καλύψει την...
ανάγκη να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά επιπλέον 0,4% του ΑΕΠ (ώστε να φτάσει στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010, αντί του αρχικού στόχου για 9,1% του ΑΕΠ), για την οποία δεσμεύθηκαν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις πιέσεις των διεθνών οίκων και τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το τελευταίο διάστημα.
Η πρόσθετη μείωση του ελλείμματος κατά 0,4% του ΑΕΠ- ή κατά 1 δισ. ευρώ-, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα προέλθει από επιπλέον αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά, πέραν του 10% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, καθώς και από τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία επίσης δεν είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ποτά μπορεί να φτάσει και το 20%.
Έρχεται η Κομισιόν
Τα προαναφερόμενα δύο μέτρα θα είναι τα μόνα πρόσθετα για το 2010, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό, που θα περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης. Η αύξηση του φόρου στα καύσιμα δεν προκρίνεται επί του παρόντος, αλλά δεν αποκλείεται να αποφασιστεί στη συνέχεια αν το επιβάλουν οι συνθήκες.
Η κυβέρνηση πάντως θα δεχθεί έντονες πιέσεις από Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη- όπου είναι η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για σκληρά μέτρα, που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του ελλείμματος και θα καθησυχάζουν τις αγορές. Να σημειωθεί ότι εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα κληθεί να προσφύγει στις αγορές για το πρώτο της δάνειο του 2010, ενώ το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του έτους είναι 55 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη έρχεται αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να συνδράμει στη διαμόρφωση του ΠΣΑ και ουσιαστικά να δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση για το περιεχόμενό του, ώστε να είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των Βρυξελλών και των αγορών.
Η αντιπροσωπεία θα παραμείνει στην Αθήνα 2- 3 ημέρες και έρχεται με διάθεση πίεσης για εξειδικευμένα και ποσοτικοποιημένα μέτρα. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, οι Βρυξέλλες δεν πιέζουν τόσο για πρόσθετα μέτρα αφού η προβλεπόμενη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 είναι σημαντική, αλλά για διασφαλίσεις ότι «αυτά που λέμε θα τα κάνουμε». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν ποσοτικοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων, ενώ δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις θεσμικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι νέες διαδικασίες παρακολούθησης του προϋπολογισμού, με τις οποίες θα διασφαλιστεί η συνεπής υλοποίησή του.
Την ερχόμενη εβδομάδα, έρχεται και αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκληρώνοντας τον κύκλο των πιέσεων. Το ΔΝΤ, εκτός από το Πρόγραμμα, θα συζητήσει επίσης με την κυβέρνηση θέματα τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναμόρφωση του τρόπου κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ σε μια τετραετία, κάτι που αποτελεί επίσης σημείο τριβής με την Κομισιόν καθώς η τελευταία φέρεται να προκρίνει την ταχύτερη προσαρμογή- σε μια τριετία. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μετά την προσαρμογή κατά 4% του ΑΕΠ το 2010, τα επόμενα τρία έτη προβλέπεται μείωση κατά 2% τον χρόνο σε επίπεδο διαρθρωτικού ελλείμματος, δηλαδή ελαφρώς μεγαλύτερη σε επίπεδο τρέχοντος ελλείμματος του προϋπολογισμού. Έτσι στα τέλη του 2013, σύμφωνα με το ΠΣΑ, το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Το ΠΣΑ υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή, ενώ έως τα τέλη του μηνός θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: