του Σπύρου Γκουτζάνη
Σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος
Κατά συνέπεια, η θέση μας ήταν και είναι γνωστή και δεδομένη.
Ναι, σε όλες τις Εξεταστικές Επιτροπές, που έχουν προταθεί ήδη στη Βουλή.
Εξίσου όμως σαφής είναι και η τοποθέτηση της Ν.Δ. ότι δεν θα επιτρέψει οι Εξεταστικές αυτές Επιτροπές να αποπροσανατολίσουν τον Ελληνικό λαό από τα τεράστια προβλήματα, που προκαλεί και συσσωρεύει η κυβερνητική ανεπάρκεια».
Τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα από όσο θέλει να τα εμφανίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το θέμα των εξεταστικών ετέθη για πρώτη φορά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το είχε θέσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου και είχε συμφωνήσει ασμένως ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Στην συνέχεια όμως μόλις πριν από μία εβδομάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε εκδώσει μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η ΝΔ συμφωνεί με την σύσταση των εξεταστικών επιτροπών «βάζει όμως αστερίσκο» στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι. Αιτιολογούσε την στάση του λέγοντας ότι η υπόθεση αυτή είχε διερευνηθεί από την προηγούμενη βουλή και δεν υπάρχει λόγος να συσταθεί ξανά εξεταστική επιτροπή αν δεν υπάρχουν καινούργια στοιχεία. Πριν εκδοθεί η ανακοίνωση όμως είχαν υπάρξει πιέσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή να μην ανοίξει ξανά η υπόθεση.
Θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο των ερευνών και των επικρίσεων θα βρεθεί ο επί χρόνια διευθυντής του γραφείου του κ. Γιάννης Αγγέλου και ενδεχομένως να κληθεί να καταθέσει και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Η πρώτη υπαναχώρηση της ΝΔ όμως δημιούργησε συζητήσεις και παρασκηνιακές αιτιάσεις ότι «υπάρχει κίνδυνος να δοθεί η εντύπωση ότι ο κ. Σαμαράς προστατεύει το αμαρτωλό παρελθόν της ΝΔ και ταυτίζεται με τον κ. Καραμανλή». Έτσι σήμερα και αφού μεσολάβησαν οι αργίες της Πρωτοχρονιάς η Ρηγίλλης αναδιπλώθηκε στην αρχική της θέση και είπε ναι σε όλες τις εξεταστικές συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την υπόθεση Βατοπεδίου χωρίς αστερίσκους.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τείνουν να επικρατήσουν στην Ρηγίλλης οι εισηγήσεις που καλούν τον κ. Σαμαρά σε ρήξη με το παρελθόν ότι συνέπειες κι αν έχει αυτό για να μην δείξει ότι καλύπτει τον κ. Καραμανλή και υποστεί ένα πολιτικό κόστος που δεν του αναλογεί αφού όσο συνέβαιναν όλα αυτά ο νυν πρόεδρος της ΝΔ δεν ήταν ούτε καν στο υπουργικό συμβούλιο.
Το να έλθει όμως σε ρήξη με τον πρώην πρόεδρο ενέχει κινδύνους. Κατ αρχήν θα ανοίξει δεύτερο εσωκομματικό μέτωπο αφού είναι πάντα υπαρκτή η αντιπαράθεση με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και όσους υποστηρικτές τους έχουν απομείνει. Από την άλλη οι εξεταστικές κινδυνεύουν να γενικεύσουν έναν εσωκομματικό πόλεμο και παράλληλα να απαξιώσουν ΝΔ –λόγω των ευθυνών της όταν ήταν κυβέρνηση- συνολικά σαν πολιτικό οργανισμό και να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια του κ. Σαμαρά να την ανασυγκροτήσει και να την βάλλει ξανά σε τροχιά εξουσίας.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου