Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Σε θερμό κλίμα οι συνομιλίες Παπανδρέου - Τάντιτς


"Είχαμε εξαιρετικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας, οι διμερείς μας σχέσεις είναι εξαιρετικές και ελπίζω να τις εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς. Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Σερβία με συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα προβλήματα του Κοσόβου, της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ αλλά και εκείνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει κοινή στόχευση Ελλάδας και Σερβίας.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η παρουσία του στο Βελιγράδι αποτελεί και ένα σήμα για την εκκίνηση μιας προσπάθειας ώστε το 2014 τα δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην ΕΕ. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτοπορία της πρωτοβουλίας η οποία αποτελεί βασικό στόχο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογράμμισε.

"Η Ελλάδα επιθυμεί μια οριστική διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η εθνική κόκκινη γραμμή μας είναι σαφής. Προβήκαμε σε ένα σημαντικό βήμα λέγοντας ότι θα αποδεχθούμε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Και αναμένουμε από το γείτονά μας να πράξει το ίδιο και να μας συναντήσει στα μισά του δρόμου" τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον σερβικό Τύπο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ως έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς που έχει συναντήσει και δήλωσε ότι συζήτησαν και για τα προβλήματα της περιοχής, όπως εκείνο του Κοσόβου και ότι ευχαρίστησε τον Γιώργο Παπανδρέου και την ελληνική κυβέρνηση για «την στήριξη στην προσπάθεια της Σερβίας να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της περιοχής με διπλωματικά μέσα».

Συνέντευξή Τύπου του Γ. Παπανδρέου

Εξαιρετικά τιμητική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την πρόσκληση να μιλήσει στην τρίτη Σύνοδο του διπλωματικού Σώματος της Σερβίας, στη διάρκεια συνάντησης με τους έλληνες δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βελιγράδι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την έναρξη της ελληνικής πρωτοβουλίας για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. το 2014 λέγοντας ότι «φέρνει τη χώρα μας στην πρωτοπορία και εξάλλου βάζοντας στόχους πάντοτε δημιουργείται δυναμική».

Είπε επίσης ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι - όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά -, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι "ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη", ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του.

Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες.

Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι "εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία".
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: