Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Η συζήτηση μεταφέρεται στη Γερμανία

Γερμανικό κρατίδιο απαγορεύει σε δημόσιους υπαλλήλους να φορούν μπούρκα στην εργασία

Μια 29χρονη υπάλληλος στο δήμο της Φρανκφούρτης προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά κάλυπτρο σε ολόκληρο το σώμα
Μια 29χρονη υπάλληλος στο δήμο της Φρανκφούρτης προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά κάλυπτρο σε ολόκληρο το σώμα (Φωτογραφία: Associated Press )
Βερολίνο, Γερμανία
Μετά τη Γαλλία και το Βέλγιο, η συζήτηση σχετικά με την απαγόρευση της μπούρκας μοιάζει να φτάνει και στη Γερμανία. Το γερμανικό κρατίδιο της Έσσης απαγόρευσε σε γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα να φορούν μπούρκα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Αφορμή η δήλωση μιας γυναίκας στη Φρανκφούρτη που προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να φορά στη δουλειά περισσότερα από τη μαντήλα που καλύπτει το κεφάλι της.

Μία 39χρονη υπάλληλος -Γερμανίδα με καταγωγή από το Μαρόκο- που εργάζεται στο δήμο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι όταν γυρίσει από την άδεια μητρότητας στη δουλειά της θα έχει καλύψει το σώμα της. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα φορά μπούρκα ή νικιάμπ -το μαντίλι που καλύπτει όλο το πρόσωπο και αφήνει να φαίνονται μόνο τα μάτια.

Το τμήμα προσωπικού της εταιρείας ανακοίνωσε: «οι υπάλληλοί μας δείχνουν το πρόσωπό τους».

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, το κρατίδιο της Έσσης, όπου ανήκει η Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι υιοθετεί διάταγμα που απαγορεύει στους δημόσιους και σε άλλους κρατικούς υπαλλήλους να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα τους κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Το μέτρο αυτό στηρίζουν όλα τα πολιτικά κόμματα.

Οι Πράσινοι είπαν, μάλιστα, ότι εάν χρειαστεί θα θέσουν το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ακόμα και οργανώσεις μουσουλμάνων στη Γερμανία καταδίκασαν την κίνηση της γυναίκας. «Μας ενοχλεί η συμπεριφορά της και δεν την αποδεχόμαστε» δήλωσε η Νούρχαν Σόικαν, γγ του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Τονίζει, πάντως, ότι εφόσον πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, μια καθολική απαγόρευση δεν είναι απαραίτητη. «Μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς απαγόρευση» είπε.

«Με το αίτημά της αυτή η γυναίκα βλάπτει όλους τους μουσουλμάνους» δηλώνει ο Αλί Κιζιλκάγια, επικεφαλής του Ισλαμικού Συμβουλίου της Γερμανίας.

Η συζήτηση για την μπούρκα έχει απασχολήσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη Γαλλία και Βέλγιο έχουν ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας σε δημόσιους χώρους, ενώ κατά το παρελθόν Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να ληφθούν παρόμοια μέτρα και στη Γερμανία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: