Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Διαφορά 45 ευρώ για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό


Διαφορά  45 ευρώ για τις αυξήσεις στον βασικό μισθό

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Σημαντική δείχνει η διαφορά μεταξύ βιομηχάνων και συνδικάτων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2010.

Η ΓΣΕΕ (φωτό ο πρόεδρος κ. Γιάννης Παναγόπουλος) που προσκάλεσε την Τετάρτη με επιστολή της τους εργοδότες ζήτησε διαπραγματεύσεις -εξπρές ώστε μέσα σ’ ένα μήνα να έχουν καταλήξει σε ετήσια συμφωνία καταρχήν για τις κατώτατες αμοιβές.

Η Συνομοσπονδία προτείνει αύξηση 60 ευρώ , δηλ. γύρω στο 8% που ανεβάζει τον βασικό μισθό από τα 740 στα 800 ευρώ ενώ ο ΣΕΒ δεν προτίθεται να δώσει – όπως άφησαν να εννοηθεί κορυφαία μέλη του - 1,5% -2% δηλαδή 11 ως 15 ευρώ το μήνα.

Οι βιομήχανοι (φωτό ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος) κάνουν λόγο για οριακές αυξήσεις επικαλούμενοι τις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η κρίση στην οικονομία και τονίζουν: «Πρώτο μας μέλημα είναι να πούμε όχι σε νέα λουκέτα και σε απολύσεις»

Οι έμποροι δεν φέρνουν αντίρρηση η αύξηση στους βασικούς μισθούς, αντί να είναι ποσοστιαία, να δοθεί σε ευρώ αρκεί να είναι κάπως χαμηλότερη από 60 ευρώ ενώ πιο διαλλακτική γραμμή κρατούν οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι τονίζουν ότι οι λογικές αυξήσεις στους μισθούς θα τονώσουν την ζήτηση.

Η ΓΣΕΕ , μετά την πρώτη συμφωνία εξπρές προτείνει και δεύτερη για τους υψηλότερους μισθούς για την οποία αποδέχεται χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση.

Αν οι εργοδότες δεν αποδεχτούν τις δύο συμφωνίες- πακέτο , η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει στις παραδοσιακές διαπραγματεύσεις , διεκδικώντας αύξηση 5%, που θα περιλαμβάνει το ποσοστό του πληθωρισμού, την παραγωγικότητα και ένα επιπλέον ποσοστό με στόχο την σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.

Εκτός από τις αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια του 2010 , η ΓΣΕΕ ζητά να μπει μια τάξη στην ανεξέλεγκτη αγορά εργασίας , την μερική απασχόληση , την εκ περιτροπής απασχόληση , την αδήλωτη εργασία , την τηλεργασία κα.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει τι θα γίνει με τις αυξήσεις μέσω των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων καθώς ο ΣΕΒ άναψε πράσινο φως να μη δοθούν φέτος υψηλότερες αυξήσεις σε καμία κατηγορία εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ πάντως καλεί άσους κλάδους συναντήσουν εμπόδια να προσφύγουν στη διαιτησία , κάτι που έγινε πέρσι με τους τραπεζοϋπάλληλου και του εργαζόμενους στα τρόφιμα και ποτά.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: