Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Δεν τα βρήκαν στα ‘καυτά΄ σημεία Λούκα – τραπεζίτες


Δεν τα βρήκαν στα ‘καυτά΄ σημεία Λούκα – τραπεζίτες

Μπορεί συνολικά σε 13 από τα 17 σημεία που είχαν θίξει οι τράπεζες σε σχέση με τις προωθούμενες από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες να υπήρξε σύγκλιση το μεσημέρι της Τρίτης ανάμεσα στην υπουργό κ Λούκα Κατσέλη και τους εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ωστόσο στα σημεία που ‘καίνε’ οι διαφορές ήταν προφανείς.

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τρεις προτάσεις των τραπεζών σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις ερχόμενες δυο εβδομάδες, δεν έγιναν δεκτές .

Συγκεκριμένα οι προτάσεις των τραπεζών στις οποίες δεν συμφώνησε το υπουργείο είναι:

- να εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια

- το ελάχιστο της οφειλής να είναι 20% (αντί του 10% που προτείνει το υπουργείο)

- αυτός που καταθέτει αίτηση πτώχευσης θα πρέπει να παραμένει για διάστημα 10 ετών σε αρχείο οικονομικών δεδομένων.

Ακόμη, οι τράπεζες διαφώνησαν με την ρύθμιση για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μία τέτοια εξέλιξη.


Η συνάντηση μεταξύ της κας Κατσέλη και της ΕΕΤ, η οποία διήρκεσε δυο και πλέον ώρες, ενώ μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, σε μία περίοδο κατά την οποία και οι ίδιες οι τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές, αλλά και πολίτες και επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν ρίσκο, προχωρώντας στην λήψη δανείων,

«Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες ούτως ώστε να μην υπάρχουν επιχειρήσεις που να νιώθουν ότι είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα» τόνισε η κα Κατσέλη.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας ώστε να συζητηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Ακόμη, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για ακόμη καλύτερη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών και των τραπεζικών ιδρυμάτων με στόχο τη βελτίωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προς όφελος της οικονομία.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: