Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η συμφωνία και οι εκκρεμότητες Στο Eurogroup της Δευτέρας «κλειδώνει» η συμφωνία με την τρόικα


Στο Eurogroup της Δευτέρας «κλειδώνει» η συμφωνία με την τρόικα
Ο Γιάννης Στουρνάρας με ευρωπαίους ομολόγους του, τον Όλι Ρεν και τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Αθήνα
Στις Βρυξέλλες -όπως όλα δείχνουν- θα γραφτεί ο επίλογος της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής ολοκληρώθηκε η νέα σύσκεψη του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα με τον υπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα κλείσουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οπότε θα ξεκινήσει το Eurogroup.

Για «σημαντικό πρόοδο» μίλησε και ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, εκφράζοντας «την ελπίδα του ότι πως θα έχουμε ολοκληρώσει αύριο πριν τη συνάντηση του Eurogroup».

Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι παραμένουν ακόμη «ανοικτά» ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν το πρωί στο Euro Working Group, προκειμένου, στη συνέχεια, στο Eurogroup, να παρουσιαστούν, έστω και στην αρχική μορφή τους, τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP) και να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για την έγκριση της δόσης των 8,1 δις. ευρώ.

Πού υπάρχει συμφωνία

  • Δεν θα επιβληθεί η εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ. Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ως ισοδύναμο μέτρο την κατάργηση των εξαιρέσεων και τη διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (πχ με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).
  • Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις των απόστρατων, οι οποίες θα συνεχίσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο (σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών). Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Άμυνας.
  • Ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα εισπράττεται από τον Φεβρουάριο 2014 από τις Εφορίες και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τρόικα πείστηκε για την ικανότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Επίσης, φαίνεται ότι έχει επέλθει συμφωνία και στο ζήτημα τη κινητικότητας στο Δημόσιο, όπως, άλλωστε, επισήμαναν και τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα ανοικτά ζητήματα

Στον αντίποδα, «ανοικτό», μεταξύ άλλων, παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «η συζήτηση για τον ΦΠΑ συνεχίζεται, υπάρχει πρόοδος, δεν έχουμε κλείσει ακόμη». Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει, οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ΦΠΑ να καλυφθούν από εναλλακτικά μέτρα (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κλπ).

Τα επόμενα βήματα

Ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας, αναχωρούν στις 17.00 για τις Βρυξέλλες και τις συνεδριάσεις, αύριο και μεθαύριο, του Eurogroup και του Ecofin, αντίστοιχα.

Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή (με τη διαδικασία του επείγοντος) το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις για τα προαπαιτούμενα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Όσον αφορά στη δόση, αυτή αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: