Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Με το νέο πακέτο βοήθειας συνδέει η τρόικα την εκταμίευση της 5ης δόσης

Ανακοινώνεται το πόρισμα

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Στη δημοσιότητα θα δοθεί σε λίγες ώρες το ανακοινωθέν της τρόικας για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας με το οποίο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση.

Η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει γύρω στις 3 το μεσημέρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συμπέρασμα του κειμένου, το οποίο θα υπογράφουν από κοινού η ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνδέεται η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, με την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την περίοδο 2012-2013.

Η σύνδεση αυτή εκτιμάται ότι θα γίνεται με θετική αντιμετώπιση από την πλευρά των πιστωτών, δηλαδή στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης η οποία θα επιτρέψει την άρση των επιφυλάξεων του ΔΝΤ και τελικά την ομαλή εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Στο κείμενο θα υπάρχουν και αρνητικές επισημάνσεις για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου ένα χρόνο μετά την υπογραφή του, το Μάιο του 2010.

Συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνει, ενδέχεται να υπάρξουν ωστόσο συνεντεύξεις του Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το ΔΝΤ δεν σχεδιάζει, προς ώρας, καμία συνέντευξη για τον κ. Πόουλ Τόμσεν.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε πρώτη φάση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ θα συντάξουν μια δήλωση αποτίμησης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και σε δεύτερο χρόνο (στα τέλη Ιουνίου) θα παρουσιάσουν την αναλυτική έκθεση που θα περιλαμβάνει και την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Και τα δύο αυτά κείμενα θα σταλούν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, με τη δήλωση αποτίμησης να κοινοποιείται, σήμερα, Παρασκευή, σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη.

Ένα άρθρο για το μεσοπρόθεσμο

Την ερχόμενη Δευτέρα συγκαλείται άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο και την Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας.

Την Τετάρτη αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού υπό τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ως ένα και μόνο άρθρο, αλλά όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συζητηθεί στη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015, ύψους 28,4 δισ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας
στον Βήμα 99,5, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος.

Το θέμα της διαδικασίας ψήφισης τέθηκε και με το κείμενο που απηύθυναν στον πρωθυπουργό οι 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ένας εξ αυτών, ο Θωμάς Ρομπόπουλος είπε το πρωί στο Mega ότι αν το μεσοπρόθεσμο έλθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος δεν θα το ψηφίσει.

Αναφερόμενος στο κείμενο των «16», ο κ. Έξαρχος είπε ότι «τίθενται ορισμένα αυτονόητα θέματα», ενώ για την ψήφισή του ως ένα και μόνο άρθρο εξήγησε:

«Το μεσοπρόθεσμο είναι τριετής προϋπολογισμός. Θα ακολουθήσει εκτελεστικός νόμος. Άρα, η λογική του μεσοπρόθεσμου είναι λογική προϋπολογισμού και ο προϋπολογισμός δεν έχει πολλά άρθρα. Θα πάει με την κανονική διαδικασία των δύο συνεδριάσεων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής».

«Θέμα καταψήφισης του μεσοπρόθεσμου δεν τίθεται, τουλάχιστον από εμένα. Δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση. Στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού. Τις έχω στηρίξει και τις έχω ψηφίσει», τόνισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Η κ. Γιαννακά έχει συνυπογράψει την επιστολή των 16 βουλευτών.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: