Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Νέο «κύμα» συγχωνεύσεων στα σχολεία προανήγγειλε η Χριστοφιλοπούλου

newpost.gr

Νέο «κύμα» συγχωνεύσεων στα σχολεία προανήγγειλε η Χριστοφιλοπούλου
Σε εκ διαμέτρου αντίθετη λογική για τους ποιοτικούς στόχους και την εκπαιδευτική σκοπιμότητα των συγχωνεύσεων σχολείων, μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κινήθηκε η συζήτηση της σχετικής επερώτησης 20 βουλευτών της ΝΔ, καθώς η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, όχι μόνον υπεραμύνθηκε της πολιτικής αυτής αλλά ανήγγειλε νέο κύκλο συνενώσεων, ενώ ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, μίλησε για αντιαπτυξιακή και αντεκπαιδευτική και οπισθοδρομική πολιτική.

«Οι νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την υπογραφή του μνημονίου προκαλούν δραστικές αρνητικές επιδράσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης», είπε ο πρώτος επερωτών, πρώην υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τέτοια υποτίμηση και υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και των σχολείων. Όπως επισήμανε, με συνοποτικές διαδικασίες, αιφνιδιάζοντας και αγνοώντας τις αντιδράσεις, άλλαξε τον χάρτη της εκπαίδευσης σε ένα Σαββατοκύριακο βάζοντας λουκέτο σε 1.056 σχολεία.

Και οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ, Σπ. Ταλιαδούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Ιωαννίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν. Νικολόπουλος και Κ. Καραγκούνης, ανέφεραν ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν με μόνο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη και χωρίς τη γνώμη των φορέων.

Τα επιχειρήματα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέκρουσε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση στην Παιδεία με γνώμονα το διακομματικό πόρισμα Μπαμπινιώτη και πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά συνεχίσαμε και επανασχεδιάσαμε», ενώ έγινε εξαντλητικός διάλογος. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα για συνεννόηση, την οποία ούτως ή άλλως έχει ανάγκη η Παιδεία, πόσο δε μάλλον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Αναφερόμενη στον κυβερνητικό σχεδιασμό, η υφυπουργός είπε ότι απαιτεί σχολεία εύρωστα και δυναμικά και δήλωσε πως θα υπάρξουν «διορθώσεις» όπου απαιτούνται, αλλά στόχος είναι του χρόνου το υπουργείο να προχωρήσει σε νέο κύκλο συνενώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: