Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΦΟΡΟΙ ΣΕ ΠΟΤΑ, ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ...


Πρόσθετοι φόροι 930 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν από χθες το βράδυ στα ποτά και τα τσιγάρα με αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Επίσης, από χθες το βράδυ και πέρα από κάθε προσδοκία άρχισαν να ισχύουν νέες κλίμακες και αφορολόγητα για τις γονικές παροχές, κληρονομιές κ.λπ. Στην αιτιολογική έκθεση τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται επίσης ότι με την πρόσθετη φορολογία... στα τσιγάρα αυξάνεται η τιμή του πακέτου που μέχρι σήμερα είχε 2 ευρώ κατά 0,19 ευρώ και του πακέτου που στοίχιζε 3,20 ευρώ κατά 0,41 ευρώ.
Δεν διευκρινίζονται τα συνολικά φορολογικά έσοδα που θα προέλθουν από την αύξηση της φορολογίας στις γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Η οριστική εκκαθάριση του φόρου για τις μεταβιβάσεις αυτές θα γίνει βάσει των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου όταν αυτός ψηφιστεί στη Βουλή. Διευκρινίζεται πάντως από το υπουργείο Οικονομικών ότι η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από τις 8 Ιανουαρίου 2010.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην πλέον ζητούμενη τιμή στα βιομηχανοποιημένα καπνά από 57,5% που είναι σήμερα σε 70% και ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Οι ρυθμίσεις κρίνονται σκόπιμες προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού και να αποτελέσουν αντικίνητρο κατανάλωσης για σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας. Με την αναπροσαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προσεγγίζεται ο μέσος όρος φορολογίας που ισχύει σε κοινοτικό επίπεδο στα βιομηχανοποιημένα καπνά. Για τους ίδιους λόγους κρίθηκε αναγκαία η αύξηση του ΕΦΚ στα ποτά. Οι αυξήσεις αυτές είναι αναλογικές και επιβαρύνουν λιγότερο τα προϊόντα με χαμηλή τιμή που καταναλώνονται από τα στρώματα με χαμηλό εισόδημα. Από τις προτεινόμενες διατάξεις τα εισοδήματα επί του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται σε 930 εκατομμύρια ευρώ και 70 εκατομμύρια ευρώ για τα ποτά. Η αύξηση των εσόδων από τις δωρεές και τις γονικές παροχές εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα (αριθμός και αντικείμενο φορολογικών υποθέσεων, φορολογικές κλίμακες νέου θεσμικού πλαισίου κ.λπ.).

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: