Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Mega-fund «σκούπα» ύψους 2,5 τρισ. ευρώ

Το σχέδιο Σόιμπλε για να «απορροφηθούν» τα χρέη των ευρωπαϊκών κρατών


http://img.protothema.gr/67791E06BE3ACB7B8F70700008467C8E.jpg

To σχέδιο κάλυψης των αναγκών χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών μέσω ενός χρηματοδοτικού σχήματος που μπορεί να φτάσει τα 2,5 τρισ με στόχο να περιορίσει το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών στο 60% του ΑΕΠ μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 20-25 ετών βασισμένο στις δηλώσεις Σόιμπλε, αποκαλύπτεται από ένα έγγραφο της ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo. Το σχέδιο αυτό είναι πιθανό να είναι πολύ κοντά σε όσα θα ανακοινωθούν στην Σύνοδο Κορυφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή και αντίστοιχη ωφέλεια για κάθε κράτος θα διέπεται από εγγυήσεις που θα συνδέονται με αποθέματα χρυσού και ενέχυρα φορολογικών εσόδων από εισόδημα είτε από ΦΠΑ, που θα πηγαίνουν στο FUND για ενδεχόμενες αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων. Το κάθε κράτος δεσμεύεται για ένα πρόγραμμα αναχρηματοδότησης του χρέους του που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ και που μετακυλύεται στο fund-γίγας. Αυτό θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 20-25 χρόνια, με στόχο να μειώνεται κατά 1/20 κατ έτος.

Σε πρώτη φάση το Fund θα εκδώσει τα safe bonds για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες των χωρών που δεσμεύονται για την αποπληρωμή. Το Fund θα λειτουργήσει ως εγγυητής και η περίοδος μεταφοράς του υπερβάλλοντος χρέους από το 60% από τα κράτη στο Fund θα κρατήσει έως 5 χρόνια.

Η δημιουργία του FUND θα απαιτήσει την παράλληλη ένταξη στα Εθνικά Συντάγματα των χωρών-μελών τις νέες προδιαγραφές των δημοσίων χρεών. Για να ενεργοποιηθεί το mega-FUND θα απαιτείται το 0,5% του ελλείμματος του ΑΕΠ. Μια ανεξάρτητη αρχή που θα αποτελείται από Ελεγκτές Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων θα αναλάβει τον έλεγχο, ώστε να τσεκαριστούν οι προϋποθέσεις για κάθε χώρα-μέλος.Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων από τα κράτη-μέλη θα υπάρχουν επιπτώσεις στις εγγυήσεις ή στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Η ωφέλεια συνίσταται στην περικοπή του κόστους χρηματοδότησης των νέων εκδόσεων που θα απορροφήσουν τα υπερβάλλοντα χρέη (εκτός των έντοκων εκδόσεων) της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Βελγίου για τα επόμενα 2 χρόνια και της Ισπανίας για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Για την Ιταλία που είναι το κράτος με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ εκτός Ελλάδος θα ολοκληρωθεί σε 4 χρόνια.

Οι συνδυασμένες δομικές εγγυήσεις μαζί με τις πραγματικές εγγυήσεις των φορολογικών εσόδων, του χρυσού κλπ θα θεμελιώσουν το τριπλό Α των ομολόγων που θα εκδώσει το FUND και κατά συνέπεια ένα χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης σε σχέση με αυτό των περιφερειακών χωρών, που θα χρηματοδοτηθούν έτσι με καλύτερους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: